Kacin tudi o Logarju in Kreku

Ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa so danes testirali na okužbo z novim koronavirusom, potem ko so potrdili okužbo v ožji ekipi sodelavcev. Oba testa sta bila negativna, Hojs se danes vrača na delo, je na današnji novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Jelko Kacin se je odzval tudi na ravnanje direktorja NIJZ Milana 
Kreka, ki je brez maske točil gorivo na bencinski črpalki. Kacinu se 
zdi očitek njegovemu ravnanju bizaren, predvsem pa se je Krek 
opravičil in iskreno obžaloval. Foto: STA
Jelko Kacin se je odzval tudi na ravnanje direktorja NIJZ Milana Kreka, ki je brez maske točil gorivo na bencinski črpalki. Kacinu se zdi očitek njegovemu ravnanju bizaren, predvsem pa se je Krek opravičil in iskreno obžaloval. Foto: STA

LJUBLJANA > Hojs je bil sicer do rezultatov testiranja v samoizolaciji, je povedal Kacin.

Ni pa tako ravnal minister za zunanje zadeve Anže Logar, pri kateremu so v petek potrdili okužbo. Logar je test opravil rutinsko, po vrnitvi iz tujine, po poročanju medijev pa se je med čakanjem na rezultat testa v Narodni galeriji srečal z direktorico galerije Barbaro Jaki.

Tudi minister za javno upravo Koritnik po poročanju medijev rezultatov preventivnega testiranja na okužbo ni počakal v samoizolaciji, ampak je obiskal kozmetični salon. Na testiranju, ki ga je po njegovih pojasnilih opravil preventivno, je bil sicer negativen. Koritnik se je danes v pisni izjavi opravičil, da je njegova "nepremišljenost - lahko bi počakal tudi v avtu pred salonom - pripomogla k odmevu zadnjih dni". Zatrdil je, da ni nikogar ogrožal ali kršil takrat veljavnih odlokov ter epidemioloških predpisov. Verjame, da je bilo preventivno testiranje znak njegovega odgovornega vedenja do sodelavcev in vseh drugih v njegovi okolici. Kot je še pojasnil, je upošteval mnenja stroke, da preventivni test brez simptomov ali ogrožajočih stikov ne terja samoizolacije. Spomnil je, da so taka testiranja izvajali že v prvem valu epidemije, nihče od testiranih pa ni potreboval samoizolacije, enako je po njegovih navedbah pri preventivnem testiranju pred odhodom v tujino. "Naj dodam še, da so me pred vstopom v politiko številni opozarjali, da v politiki ni prijateljstev in naključij. Odmahoval sem z roko in bil ves čas prepričan, da gre zgolj za natolcevanja. Po informacijah, ki do mene kapljajo od petka dalje, pa sem bil očitno naiven," je še zapisal Koritnik.

“Nihče ni pričakoval, da bo Logar pozitiven”

Po besedah Kacina je bil Logar po testiranju po programu navzoč na dogodku. Takoj po obvestilu o pozitivnem testu pa je prekinil aktivnosti, prav tako so se aktivnosti prekinile celotnemu ministrovemu kabinetu. Kot je to ravnanje pojasnil Kacin, Logar ni imel simptomov in se je testiral rutinsko. "Nihče ni pričakoval, da bo pozitiven, a se je pokazalo, da je. Odtlej je v samoizolaciji," je povedal.

Danes so prostore celotnega kabineta razkužili in vsi člani kabineta delajo na drugih lokacijah oz. so v samoizolaciji. Po Kacinovih navedbah so sprejeli nekatere dodatne ukrepe, da bi ugotovili, ali je okužba morda prišla od kod drugje.

Pojasnil je, da se vladne delegacije po vrnitvi iz tujine rutinsko testirajo. Na vprašanje, ali morajo biti državljani v čakanju na rezultate testa, ki ga opravijo preventivno, v samoizolaciji, ali to ni potrebno, sicer Kacin ni konkretno odgovoril. Povedal pa je, da gre za priporočilo, priporočila pa daje Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Kacin sicer nima informacij o Logarjevem aktualnem počutju, ob testiranju pa ni imel simptomov, je ponovil.

Premier Janez Janša je govoril z ministroma Anžetom Logarjem in Boštjanom Koritnikom, ki rezultatov testa na okužbo s koronavirusom nista čakala v samoizolaciji. "Od nobenega ne zahtevam odstopa. Vlada dela 24 ur na dan in delamo tudi napake. Še posebej, ker vsak minister opravlja dvojno delo," je zapisal v odgovoru na novinarsko vprašanje Pop TV. Kot je predsednik vlade še zapisal v tvitu, ki mu je priložil sliko novinarskih vprašanj, je delo ministrov stresno in brez dodatkov. "Te si izplačujejo tisti, ki brez mask na obrazu iz polnega studia kritizirajo nekoga brez," je še dodal Janša.

Krek veliko dela

Odzval se je tudi na ravnanje direktorja NIJZ Milana Kreka, ki je brez maske točil gorivo na bencinski črpalki. Kacinu se zdi očitek njegovemu ravnanju bizaren, predvsem pa se je Krek opravičil in iskreno obžaloval. Med drugim je izpostavil, da Krek veliko dela, tudi tisti dan je pripravljal podlage za odločanje vlade in bil do večernih ur na delovnem mestu. Pozno zvečer se je odpravil domov in na črpalki, ko sicer okoli njega ni bilo nikogar, točil gorivo brez maske. "Je pa do blagajne odšel z masko in jo imel ob plačilu," je pojasnil Kacin.

Ob tem je spomnil na zadnje dopolnitve odloka, po katerih maske ob najmanj trimetrski razdalji niso potrebne na zelenih površinah in pri športno-rekreacijski dejavnosti.

Kot je odločitev argumentiral Kacin, "želi biti vlada pri ukrepih čim bolj življenjska". Tako je denimo spomnil na tekače, ki v naravi tečejo popolnoma sami in pri tem tudi brez maske nikogar ne ogrožajo. V primeru, da koga srečajo, pa je prav, da se drug drugemu izogneta, je dejal vladni govorec in pozval k razsodnosti pri ravnanjih.

Na vprašanje vzgleda, ki ga vladni in drugi vidni predstavniki dajejo državljanom, pa je odgovoril, da si vsi želijo biti vzgled drugim in si za to prizadevajo. "Tu in tam se zgodi, da ne ravnamo najbolj primerno, predvsem pa je to zelo kritično ocenjeno," je ugotavljal Kacin. Ob tem je pozval k temu, da se iz napak drugih, tudi najvišjih predstavnikov države, čim več naučimo in jih sami ne naredimo.


Najbolj brano