Kacin: Če ministrstvo ne bo poskrbelo za spremembe dela v zdravstvenih domovih, bo v to posegla vlada

Nedopustno je, da je tako težko priti do zdravnika, da te napoti na test. Tu so potrebne spremembe od danes na jutri, je danes poudaril vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Če ministrstvo za zdravje ne bo ukrepalo, bo direktorje zdravstvenih domov sklicala vlada, da se poskrbi za dostopnost do zdravnikov, je napovedal.

Jelko Kacin Foto: Sta
Jelko Kacin Foto: Sta

LJUBLJANA > Kacin je danes ponovil, da bodo vsi zdravstveni domovi in bolnišnice, ki še niso dobili plačila za spomladi opravljene teste na novi koronavirus, plačila prejeli do 21. septembra. Pozval je vse zdravstvene zavode, naj delo organizirajo tako, da bo en zdravnik lahko vedno na voljo in bo lahko državljana z morebitnim sumom na covid-19 napotil na testiranje.

Delovne organizacije naj delo organizirajo tako, da bo med zaposlenimi čim manj druženja in bo med njimi ves čas zagotovljena zadostna medosebna razdalja. Spodbujajo naj k umivanju in razkuževanju rok, sestanke pa naj organizirajo na prostem ali na daljavo, je v luči preprečevanja širjenja novega koronavirusa pozvala Urška Blaznik z NIJZ.
Spomnila je, da je bila situacija spomladi nekoliko drugačna, saj smo se novemu koronavirusu umaknili, zaprli smo šole in delali od doma. "Danes si želimo, da bi z virusom živeli, zato moramo biti od njega pametnejši in upoštevati dokaj enostavne ukrepe," je na današnji novinarski konferenci dejala Blaznikova. Na NIJZ dobivajo tudi številna vprašanja, ali so dovoljeni sestanki in s koliko osebami.
"Želimo si, da je število čim manjše," je poudarila Blaznikova. Predlagala je, da se, če je le mogoče, sestanki organizirajo v dovolj velikih prostorih, da je lahko razdalja med udeleženci zadostna, na prostem ali na daljavo. Sestanki naj bodo tudi čim krajši, v zaprtih prostorih pa naj se uporabljajo zaščitne maske.

Kacin razmere ocenil kot resne

Epidemiološki podatki za Slovenijo kažejo, da se stanje še ne izboljšuje, je izpostavil Kacin in razmere ocenil kot resne. Danes bo po napovedih Kacina o razmerah, povezanih z novim koronavirusom, in sprejemu petega svežnja protikoronskega paketa, razpravljala tudi koalicija, v sredo bo razmerah razpravljala tudi krizna skupina vlade, do četrtka bo tako vse pripravljeno za morebitne odločitve na vladi.

Zdravstveni sistem se pripravlja na zagon že četrte enote za bolnike s covidom-19; tri trenutno že delujejo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, UKC Maribor in na Univerzitetni kliniki Golnik. A na oddelkih za bolnike s covidom-19 zmanjkuje postelj. "V tem trenutku poteka kar nekaj kriznih sestankov. UKC Ljubljana se pripravlja na prilagoditev in sprejem povečanega števila teh bolnikov, v ta namen selijo oddelke na druge lokacije po Ljubljani, je spomnil.

Kacin zagotovil, da je dovolj ventilatorjev za predihavanje

Na vprašanje, koliko ventilatorjev za predihavanje je v državi na voljo, Kacin sicer ni odgovoril s konkretno številko, zagotovil je, da jih je dovolj. Je pa poudaril, da se bo treba pripraviti na bistveno večje število hospitaliziranih in to verjetno že v drugi polovici septembra. "Tako število okužb v teh dneh nam sporoča, da smo zajeli samo en del okuženih. Na lokalni ravni se stvari širijo in v petih ali šestih dneh se bo to število povečalo," je dejal.

Opozoril je na to, da se virus širi v delovnih okoljih, izpostavil je mariborski dom starejših Danice Vogrinec, osnovno šolo v Braslovčah ter družbo Pivka Perutninarstvo, znova pa se po njegovih navedbah širijo tudi okužbe med zaposlenimi v UKC Ljubljana in Maribor. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v ponedeljek med potrjenimi okuženimi po pet zaposlenih v zdravstvu in v domovih za starejše ter trije oskrbovanci v domovih. V UKC Ljubljana so za STA pojasnili, da so imeli danes en potrjen primer okužbe pri zaposlenem, v enem tednu skupaj šest. Noben od njih se ni okužil v službi.

Kacin je danes pohvalil Občino Pivka, ki se je hitro odzvala in se prilagodila precejšnjem številu okužb v občini in sprejela preventivne ukrepe. Tudi gospodarstvo se bo moralo prilagoditi, v delovnih procesih morajo upoštevati zaščitne ukrepe, je še dodal Kacin in med drugim vodje organizacij pozval, naj uvedejo merjenje telesne temperature pri zaposlenih.


Najbolj brano