K sosedom še ni mogoče brez omejitev

Potem ko je ustavno sodišče zamrznilo del določb režima prehajanja meja naše države, vpeljanega zaradi covida-19, je včeraj nastalo nekaj zmede. Kaj velja? Odhod v tujino še ni kar sproščen, treba je upoštevati, kar velja v ciljni državi. Po vstopu v Italijo, denimo, lahko tujca doleti tudi pet dni karantene.

Meja v Vrtojbi: odločitev ustavnega sodišča nikakor ne pomeni, da 
je pot v sosednje države prosta.  Foto: Ambrož Sardoč
Meja v Vrtojbi: odločitev ustavnega sodišča nikakor ne pomeni, da je pot v sosednje države prosta.  Foto: Ambrož Sardoč

SLOVENIJA > Ustavno sodišče je v četrtek zadržalo izvrševanje 11. člena odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo za preprečevaje širjenja covida-19, ki ga je vlada potrdila 28. marca in velja do ponedeljka. Člen določa pogoje, pod katerimi lahko prebivalci Slovenije potujejo v države oziroma administrativne enote na rdečem seznamu, med katerimi so vse naše sosede ter območje nekdanje Jugoslavije. Po dokaj zapleteni dikciji člena naj bi bil prehod meje možen le za tiste, ki imajo negativen PCR test, ki so preboleli covid-19 ali so se zoper njega cepili in za ljudi v tranzitu. Potem pa so zraven izjeme, kot so dnevni migranti, diplomati.

Roku Banu, družbi Bas Production, Maticu Kocjančiču, in Alešu Zalarju, ki so predlagali ustavno presojo zgornjih določb, naj bi te med drugim onemogočale poslovati na Hrvaškem oziroma imeti partnerske stike v Avstriji. Ustavnim sodnikom so se zdele njihove utemeljitve tehtne in zadržali so izvajanje 11. člena odloka, dokler ne bodo o pobudah dokončno odločili. Zato, “ker bi sicer lahko nastale težko popravljive škodljive posledice,” so zapisali.

Preveč omejena svoboda gibanja

Sodišče je v svojem sklepu med drugim obrazložilo, da “je možnost zapustiti državo močno omejena in so ob tem omejitve izstopa iz bistveno strožje kot v primeru vstopa v Slovenijo.” In svoj sklep je utemeljilo s tem, da izbrane omejitve izstopa iz Slovenije preveč omejujejo pravice do svobode gibanja, do zasebnega in družinskega življenja ter do svobodne gospodarske pobude ter premalo upošteva individualne okoliščine.

“Poleg tega je treba upoštevati, da lahko omejitev svobode gibanja posredno povzroči številne druge težko popravljive ali nepopravljive škodljive posledice na področju telesnega in duševnega zdravja, premoženja, družinskega življenja in na drugih področjih, ki izhajajo iz navedb pobudnikov,” so zapisali sodniki. Ter ocenili, da je preprečevanje vnosa bolezni v državo možno zajeziti z omejitvami vstopa iz istega odloka.

Ni kar vse odprto ...

Vendar pa korak ustavnega sodišča še ne pomeni, da je poslej odhod v tujino sproščen. Iz ministrstva za notranje zadeve so nam na kratko odgovorili, da je sodišče razveljavilo le en člen omenjenega odloka, “ostale določbe ostajajo v veljavi in pogoji za vstop v Slovenijo se niso spremenili. V veljavi ostajajo tudi pravila za izjeme pri prehajanju meja, tudi za dnevne čezmejne migrante.”

Glede nadziranja meja so na policiji pojasnili, da “smo takoj obvestili vse policijske enote, da policisti pri izstopu iz Slovenije na mejnih prehodih in kontrolnih točkah ne preverjajo več razlogov izstopa iz 11. člena odloka.” Na mejnih prehodih s Hrvaško pa policisti preverjajo tudi pogoje prehajanja med regijami za osebe, ki izstopajo iz države.

In ob vstop v katero od sosednjih držav je treba vzeti v zakup tam veljavna pravila. Slovence, ki bi prišli v Italijo v obdobju do konca aprila, na primer, in ne spadajo med izjeme, lahko med drugim doleti tudi pet dni karantene. Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj pojasnil, da pri prestopu meje veljajo omejitve iz obdobja pred velikonočnim lockdownom. Potreben naj bi bil negativen test PCR.


Najbolj brano