Juncker ob sprejemu Šarca: Pridi, mladi mož

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Bruslju novega slovenskega premierja Marjana Šarca sprejel z besedami: "Pridi, mladi mož." Premier Marjan Šarec je vzdušje in vtise ob prvem obisku pri EU v Bruslju opisal kot dobre, vse sestanke pa kot konstruktivne in pozitivne.

Premier Marjan Šarec Foto: STA
Premier Marjan Šarec Foto: STA

BRUSELJ >Izpostavil je, da je v pogovoru s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem znova pojasnil slovensko stališče o arbitraži in ga seznanil z zgodovino arbitražnega vprašanja.

Šarec je v izjavi po pogovorih poudaril, da je prvi obisk vedno signal, ki ga pošlješ v svet, in pojasnil, da se je za Bruselj odločil, ker je Slovenija članica EU, ki se zaveda tako svojih pravic kot obveznosti.

Šarec je po srečanju dejal, da Junckerjev komentar “Pridi, mladi mož” jemlje kot kompliment. "To jemljem kot kompliment, ker če nek mlad človek prevzame vlado, je to zagotovo kompliment. Sam jo je prevzel pri 39 letih, tako da sva govorila tudi o tem. Zaveda se, kako je pri teh letih voditi vlado. Ta pozdrav je tudi bil sprejet v tem duhu," je dejal Šarec.

Med temami pogovorov je izpostavil, da so na srečanju z Junckerjem govorili tudi o arbitraži, pri čemer je še enkrat podrobno pojasnil slovensko stališče in predsednika seznanil z zgodovino slovensko-hrvaških odnosov in arbitražnega vprašanja.

"Danes ne moremo več govoriti o bilateralnih srečanjih ali čemer koli takem. Danes imamo na mizi sodbo, ki jo je izreklo arbitražno sodišče, in se lahko pogovarjamo samo o tem, kako jo bomo uveljavili v praksi," je poudaril.

Na vprašanje, ali je Junckerja prosil za pojasnila, zakaj ni ukrepal na podlagi mnenja lastne pravne službe, ki je pritrdila slovenskim stališčem, je Šarec poudaril, da ga zanima prihodnost - samo to, kako bodo arbitražno razsodbo uresničili v praksi.

Na vprašanje, ali je Juncker nakazal kakršno koli ukrepanje komisije, je premier ponovil, da je Slovenija pojasnila svoje stališče, Juncker pa je temu stališču prisluhnil, in to ponovno, saj ga ni slišal prvič.

O pričakovanjih je Šarec dejal, da "ne bi bilo preveč modro govoriti o kakršnih koli pričakovanjih". "Ne gre za to, kaj mi pričakujemo. Naša dolžnost je, da povemo svoje mnenje jasno in glasno. Kaj se bo zgodilo, bomo pa videli," je dodal.

Premier se je danes v Bruslju že srečal s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. To srečanje, ki je trajalo nekoliko dlje od predvidene pol ure, je bilo po neuradnih navedbah s slovenske strani zelo dobro in precej konkretno, s poudarkom na pripravah na vrh, še zlasti na brexitu.

Tusk je po srečanju tvitnil, da je z veseljem sprejel Šarca na njegovem prvem obisku v Bruslju ter da sta razpravljala o brexitu, Zahodnem Balkanu in vrhu unije, ki bo naslednji teden.

V Tuskovi tiskovni službi so k temu še dodali, da je bilo srečanje zelo dobro, da je potekalo v zelo pozitivnem vzdušju ter da sta razpravljala o pripravah na vrh prihodnji teden, vključno z brexitom, notranjo varnostjo in migracijami.

Razpravljala sta tudi o širših temah, kot so populizem, Zahodni Balkan in Rusija ter tudi o razvoju dogodkov v povezavi s slovensko-hrvaškim sporom o meji, so še sporočili iz Tuskove tiskovne službe.

Šarec je danes v Bruslju na prvem delovnem obisku v tujini po prevzemu položaja, kar potrjuje strateški pomen EU za Slovenijo.

Posebnih novic ni pričakovati. To je zlasti prva priložnost, da novi premier v Bruslju predstavi slovenske interese in pričakovanja, pri čemer pri ključnih vprašanjih ni bistvenih odstopanj od dosedanjih slovenskih stališč.

Premier naj bi po neuradnih napovedih jasno izrazil slovensko pričakovanje, da se v EU dosledno spoštuje skupne temeljne vrednote, vključno z vladavino prava, torej tudi arbitražno razsodbo o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Za novega premierja je to pomemben teden pri umeščanju na evropsko in mednarodno politično sceno. V torek je namreč v Sloveniji gostil generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga, v petek pa gre v Berlin k nemški kanclerki Angeli Merkel.


Najbolj brano