Jelinčič kritičen, ker ni bil povabljen na pogovor TVS

V četrtek je Televizija Slovenija gostila voditelje opozicijskih strank, a ni povabila prvaka SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Jelinčič vztraja, da je SNS še vedno del opozicije, potezo RTVS pa je označil kot nepošteno. Na televiziji odgovarjajo, da so ravnali v skladu z znanimi pravili. V ZNP so medtem RTVS pozvali k nepristranskosti.

Zmago Jelinčič Plemeniti Foto: STA
Zmago Jelinčič Plemeniti Foto: STA

LJUBLJANA > “Mi smo še vedno opozicija in to kar se gre javna televizija je navadno politikantstvo,” je Zmago Jelinčič ocenil v odzivu. Medtem ko se Radiotelevizija Slovenija (RTVS) sklicuje na to, kako nekateri krojijo usodo te medijske hiše in nanjo izvajajo politične pritiske, pa je ta politična odločitev dokaz, da ravno oni to počnejo, je povedal.

Na TVS pa so pojasnili, da ravnajo v skladu s poklicnimi merili in načeli novinarske etike v programih RTVS ter pravilnikom o poklicnih standardih, ki ureja tudi spremljanje političnega življenja in velja od leta 2000. Za vladne stranke štejejo vse tiste stranke, ki so podpisale koalicijsko oziroma pogodbo o sodelovanju v vladi, za opozicijske pa vse druge stranke, ne glede na to, kako glasujejo o posameznih vprašanjih.

Ta pravila torej niso novost. Tako je, denimo, marca 2019 Levica podpisala sporazum o sodelovanju z vlado Marjana Šarca, zato v lanskem pogovoru z opozicijo, ki so ga pripravili 16. septembra, v studiu ni bilo predstavnika Levice. “Letos julija je sporazum o sodelovanju z vlado Janeza Janše podpisala stranka SNS, zato je včeraj nismo povabili v oddajo Pogovor z opozicijo,” so navedli.

Ob tem so dodali, da so predstavnike političnih strank SMC, Desus, NSi in SNS danes povabili na pogovor v Odmeve.

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pa je v sporočilu za javnost danes zapisalo, da že nekaj časa opaža spopad med vlado in nekaterimi osrednjimi mediji, na čelu z RTVS. Po njihovih besedah RTVS zadnje čase nesorazmerno veliko prostora namenja kritikam vlade, njenih članov in predsedniku vlade. RTVS so pri tem pozvali, da ravna trezno in nepristransko, v skladu z novinarskim kodeksom. Pogovor z opozicijo je bil po njihovi oceni izveden pristransko, brez kritičnih vprašanj, medtem ko je bil pogovor s predsednikom vlade Janšo tik pred tem kritičen.

“Tako evidentno navijaško početje vsem na očeh najbolj škoduje prav RTVS, ki mu je s strani javnosti dana vloga neodvisnega medija,” so zapisali. Na ZNP pri tem sicer razumejo, da je novinarsko delo večkrat težavno in včasih deležno tudi neupravičenih kritik, a ne glede na to od novinarjev zahteva profesionalnost. To pa po mnenju združenja še posebej velja za RTVS, ki ni zgolj javni medijski servis dela državljanov, pač pa vseh.

Jelinčič je bil danes sicer kritičen tudi do stališč vabljenih opozicijskih strank, ki da stojijo na stališču “vse, samo Janša ne”. Predvsem ga moti to, da se celotna slovenska politika vrti okoli Janeza Janše, je še dejal.


Najbolj brano