Jelinčič: Del vodstva policije s političnim delom zavira njeno strokovnost

Nekateri kadri v vrhu policije so politično nameščeni in zavirajo njeno strokovno delo, zato bi jih bilo treba razrešiti, je v odzivu na današnji odstop ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Travnerja dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič. Prepričan je, da premier Janez Janša Hojsovega naslednika že ima.

Zmago Jelinčič Foto: Sta
Zmago Jelinčič Foto: Sta

LJUBLJANA > Kot je v današnji izjavi dejal Zmago Jelinčič, ga je odstop Aleša Hojsa nekoliko presenetil. “Pričakoval sem, da se bo zavzel in začel čistiti na policiji, ki potrebuje reorganizacijo,” je dejal.

Nižji kadri policije so po njegovih besedah namreč izredno dobri, profesionalni in delavni. “Tisti, ki so skoraj pri vrhu, pa so politično nameščeni kadri, ki so na položajih že 30 let ali več in zavirajo strokovno delo policije,” je prepričan. Takšne kadre je treba po njegovem mnenju odstraniti.

Premier Janez Janša ima po njegovih besedah zagotovo kandidata, ki je pripravljen prevzeti položaj notranjega ministra ter ministrstvo voditi intenzivneje in brez strahu pred posledicami.

Hojs je danes sporočil, da je ob današnjih hišnih preiskavah glede nabav zaščitne opreme, ki jih vidi kot politično motivirane, premierju ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Ob tem je Hojs dodal, da je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Travnerja.

Kot je pojasnil, o današnjih hišnih preiskavah glede nakupov opreme vnaprej ni bil obveščen, danes okoli 8. ure pa ga je namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica obvestil, da NPU izvaja hišne preiskave pri več osebah in na več lokacijah, med drugim tudi pri varovani osebi, ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku. Uro za tem je prejel tudi obvestilo, da je bila ministru za čas hišne preiskave odvzeta prostost.

“Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo, da ne gre za to, da policija ni v službi državljanov, ampak v službi globoke države,” je dejal minister. Globoka država je po njegovih navedbah rak rana slovenske družbe in tista, ki ovira, da nismo spodobna in verodostojna evropska država.

Jelinčič je komentiral tudi nočni incident, ko so neznanci v njegovo hišo vrgli več steklenic z oljem. Hojs je namreč danes povedal, da ga je Senica malo pred sedmo uro obvestil, da je ponoči neznanec v fasado Jelinčičeve hiše v Ljubljani vrgel več steklenic z neznano tekočino in jo pri tem poškodoval. Ljubljanski kriminalisti in policisti v zvezi s tem po Hojsovih besedah preiskujejo kaznivo dejanje poškodovanja tuje lastnine.

Kot je pojasnil Jelinčič, je do incidenta, ki ga je poimenoval “prvi teroristični akt v času parlamentarne Slovenije”, prišlo v ponedeljek ob 23.21. Neznanci so v fasado njegove hiše vrgli štiri steklenice, napolnjene z motornim oljem. Ob udarcu v zid so se razbile, olje pa se je razlilo po fasadi. “Naslednji korak bi bila morda majhna molotovka, da bi vse skupaj zagorelo,” je dodal.

Povedal je, da storilci k sreči niso zadeli oken, saj bi steklenice sicer padle v hišo. Uničili pa so fasado, okvirje in še marsikaj. Škode je po njegovih besedah za približno 70.000 evrov. Neznanci so po dogodku zbežali s kolesi, posnetkov ali prič dogodka pa nima, je dodal.

Zaradi incidenta bo razmislil o dodatnem varovanju, ki ga trenutno po lastnih besedah izvaja sam. Morda bo zaprosil tudi za orožje za osebno varnost, je še dejal.


Najbolj brano