Janša: Poklukar pri svojem delu postavil visoke standarde, je odličen poznavalec zdravstvenega sistema

Premier Janez Janša je ob začetku seje DZ, na kateri bodo odločali o imenovanju Janeza Poklukarja za novega ministra za zdravje, izpostavil dosedanje Poklukarjeve poklicne uspehe. Kot je dejal, je v svojem dosedanjem delu postavil visoke standarde in izkazal visoke vodstvene kompetence, je tudi odličen poznavalec slovenskega zdravstvenega sistema.

Premier Janez Janša je ob začetku seje DZ, na kateri bodo odločali 
o imenovanju Janeza Poklukarja za novega ministra za zdravje, 
izpostavil dosedanje Poklukarjeve poklicne uspehe. Foto: Nebojsa Tejic/STA
Premier Janez Janša je ob začetku seje DZ, na kateri bodo odločali o imenovanju Janeza Poklukarja za novega ministra za zdravje, izpostavil dosedanje Poklukarjeve poklicne uspehe. Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Janša je spomnil, da je Poklukar leta 2013 postal predstojnik oddelka za interno medicino v Splošni bolnišnici Jesenice, leto pozneje pa je sprva kot vršilec dolžnosti, pozneje pa kot direktor s polnimi pooblastili prevzel vodenje te bolnišnice. Uspešno jo je vodil do julija 2019, v tem času je uspešno zaključil sanacijo njenega poslovanja.

Kandidat za ministra za zdravje Janez Poklukar si lahko obeta podporo koalicijskih poslancev. V predstavitvah stališč so v SDS, SMC in NSi izpostavili njegovo poznavanje zdravstvenega sistema in izkušnje s kriznim vodenjem. Med nalogami, ki ga čakajo na čelu ministrstva, so med drugim našteli obvladovanje epidemije in krajšanje čakalnih dob.

Poklukar je nato avgusta 2019 prevzel vodenje največje zdravstvene ustanove v državi, Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Soočil se je z zahtevnim finančnim položajem te bolnišnice in s sanacijskimi postopki, ki jih je vzel kot izzive, pravi Janša. Tem izzivom je bil dodan nov, to je epidemija covida-19.

UKC je, kot je poudaril Janša, pod vodstvom Poklukarja - z njegovo dobro organizacijo, sodelovanjem in poznavanjem problematike - uspešno omogočil zdravljenje največjemu delu obolelih za covidom-19 v državi. V 10 dneh je UKC pod vodstvom Poklukarja uspelo zaključiti obnovo oz. dograditev prostorov, ki so jih prej dograjevali 12 let, in jih v najbolj kritičnih trenutkih tudi predati v uporabo, je dodal predsednik vlade. Gre za prostore v diagnostično-terapevtskem servisu (DTS).

Opozicijske poslanske skupine so v predstavitvi stališč o kandidatu za novega zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja izpostavile številne izzive, ki ga čakajo na čelu zdravstvenega resorja. Ob oceni, da premore lastnosti za uspešno vodenje, je bilo iz dela opozicije slišati tudi kritike na račun dela vlade. Jani Möderndorfer je v imenu poslanske skupine LMŠ dejal, da je Poklukar na zaslišanju pred matičnim odborom DZ v osmih urah povedal zelo malo, saj se večinoma ni opredeljeval na konkretna vprašanja. "Ni se opredelil, ker je vedel, da prihaja v vlado, kjer je vprašanje, kakšno bo imel pozicijo in moč. Dobrega zdravnika dati v slabo vlado, je škoda. Ker dober zdravnik izgubi svoje dobro ime, spremljajo ga same slabe odločitve," meni Möderndorfer. V SD kandidata ne bodo podprli. Po besedah Bojane Muršič menijo, da je po "fiasku, ki sta si ga vlada in vladajoča koalicija privoščila na področju zdravstva", na njej odgovornost, da kandidata imenuje sama. Med drugim je izpostavila, da je v času epidemije vlada "žal postregla s številnimi aferami, ki so zdravstvo še dodatno obremenile". Zdravstveno krizo pa smo in še vedno uspešno premagujemo zahvaljujoč javnemu zdravstvenemu sistemu. "Upamo, da se kandidat tega zaveda, upamo pa tudi, da se zaveda namer in želja nekaterih političnih strank po dokončni privatizaciji našega zdravstvenega sistema," je dejala poslanka. Željko Cigler je dejal, da bodo v Levici nasprotovali kandidaturi Poklukarja. Ocenjujejo namreč, da bo novi minister za zdravje le nadaljeval delo te vlade - "dobivamo še enega ministra, ki bo za kratek čas držal 'štango', medtem ko bodo košček za koščkom delovnim ljudem odvzeli še toliko javnega zdravstva, kot ga je še ostalo". Poklukarja pa podpirajo v DeSUS. Kot je povedal Branko Simonovič, njegovo predstavitev na matičnem odboru DZ ocenjujejo kot ustrezno, kandidat pa je odgovoril na vsa ključna vprašanja. DeSUS veseli, da je med ključnimi temami, ki zahtevajo takojšnje proaktivno delovanje, prepoznal tudi dolgotrajno oskrbo.

Tako je Poklukar po Janševem mnenju v svojem dosedanjem delu postavil visoke standarde in izkazal visoke vodstvene ter strokovne kompetence, prav tako se je izkazal za odličnega poznavalca slovenskega zdravstvenega sistema, tako njegovih prednosti kot pomanjkljivosti.

Dodal je, da so pred Poklukarjem veliki in zelo zahtevni izzivi. Zato se mu je zahvalil, da je sprejel te izzive, prav tako se je zahvalil za podporo kandidatu za ministra na matičnem parlamentarnem odboru za zdravstvo.

Janša je novega ministra iskal po odstopu Tomaža Gantarja, ki je sledil izstopu DeSUS iz koalicije. V vmesnem času je ministrstvo vodil Janša sam.


Najbolj brano