Janša: Od ponedeljka za 30 dni za vso Slovenijo razglašena epidemija, novi ukrepi v prihodnjih dneh

Premier Janez Janša je na Twitterju sporočil, da bo od ponedeljka za 30 dni za celo Slovenijo razglašena epidemija. Novi ukrepi za zamejitev virusa bodo sprejeti v prihodnjih dneh.

Kljub razglasitvi epidemije v ponedeljek še ne bodo stopili v 
veljavo novi ukrepi, pričakovati pa jih je v prihodnjih dneh. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Kljub razglasitvi epidemije v ponedeljek še ne bodo stopili v veljavo novi ukrepi, pričakovati pa jih je v prihodnjih dneh. Foto: Tomaž Primožic/FPA

SLOVENIJA > Čeprav je vladni govorec Jelko Kacin napovedal, da odločitev o novih ukrepih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom danes ni pričakovati, je predsednik vlade Janez Janša s sestanka s predstavniki vlade in svetovalne strokovne skupine ministrstva za zdravje na Brdu pri Kranju tvitnil, da bo od ponedeljka dalje za celo Slovenijo dejansko razglašena epidemija.

Sodeč po njegovem tvitu so neformalni sestanek spremenili v dopisno sejo vlade, kjer lahko sprejmejo tovrstne odločitve, poroča spletni portal RTV Slovenija.

Kacin: V ponedeljek še brez dodatnih ukrepov

Kacin je za TV Slovenija pojasnil, da razglasitev epidemije za državljane v ponedeljek še ne prinaša bistvenih sprememb. Vlada se je za razglasitev epidemije odločila, da bi imela pravno podlago za ukrepe, ki bodo sledili. Po Kacinovih besedah se bo aktiviral državni načrt na področju civilne zaščite, da bodo imeli župani pri sebi na voljo strukturo za pomoč in ukrepanje, če se bodo razmere slabšale. “Slabšale pa se bodo, jutrišnje številke okuženih ne bodo rekordne, rekordne pa bodo za ponedeljek," je napovedal.

Kot je še pojasnil, bodo dodatni ukrepi sprejeti v prihodnjih dneh, v ponedeljek veljajo ukrepi kot doslej. Šolarji do vključno 5. grazreda gredo v šole, ostali začenjajo enotedenski pouk na daljavo.

V bolnišnicah se je v soboto zdravilo 265 bolnikov, 49 jih je potrebovalo intenzivno nego

Da smo zelo blizu razglasitve epidemije novega koronavirusa, je bilo jasno po današnjih številkah, ko se je tudi število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo na intenzivni negi, približalo meji za razglasitev epidemije.

Po načrtu ukrepov za omejevanje novega koronavirusa je namreč vlada predvidela razglasitev epidemije, ko bo pojavnost števila novih okužb v zadnjih 14 dneh presegla 140 na 100.000 prebivalcev, ko bo v bolnišnicah zdravljenje potrebovalo več kot 250 ljudi in ko bo intenzivno nego več kot 50 ljudi.

V Sloveniji je pojavnost okužb po podatkih Sledilnika za covid-19 328 na 100.000 prebivalcev, po današnjih podatkih vlade pa se je v bolnišnicah na soboto zdravilo 265 oseb, intenzivno terapijo pa je potrebovalo 49 bolnikov.

V soboto so v Sloveniji sicer opravili 3765 testov na okužbe z novim koronavirusom in pri tem potrdili 726 okužb. Pozitivnih je tako bilo več kot 19 odstotkov testov.

Razmere je danes zvečer pretresal del vlade skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje. Predsednik vlade Janez Janša pa je v videonagovoru pozval vse, naj z odgovornim obnašanjem pomagajo zdravstvu pri bitki za življenja.

V Sloveniji je bila sicer epidemija covida-19 razglašena že spomladi, in sicer od 12. marca do konca maja.


Najbolj brano