Janša ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini zaželel ponosno praznovanje

Premier Janez Janša je v poslanici ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini čestital Primorkam in Primorcem in zaželel ponosno praznovanje. Zapisal je, da so praznik uzakonili iz odgovornosti do naše zgodovine in do generacij primorskih Slovencev.

Janez Janša Foto: STA
Janez Janša Foto: STA

LJUBLJANA > "Ko je vlada v našem prvem mandatu 2004-2008 uzakonila dan vrnitve Primorske k matični domovini kot državni praznik, smo to storili iz odgovornosti do naše zgodovine in naše slovenske identitete. Odgovornosti do generacij primorskih Slovencev, ki jih trpljenje in preizkušnje niso zlomili, ampak le še okrepili," je zapisal premier Janez Janša.

Pri tem se je navezal na besede Borisa Pahorja - enega od številnih rodoljubov, ki so svojo narodno zavest izpričali ne samo z besedami, ampak tudi z dejanji -, da so stoletja preživeli zaradi svoje trdoživosti in da je vera v obstoj zanje dolžnost in dediščina.

Vera v obstoj je v resnici dediščina generacij Primorcev, je poudaril Janša. Dediščina pa je po njegovih besedah "tudi zaupanje, da bo dan, ko bo Primorska spet vrnjena matični domovini, svetel in jasen zasijal z vso močjo".

"Mnogo krvi je bilo prelite, ko se je slovenska zemlja na Primorskem branila pred tujčevo silo. Na začetku prejšnjega stoletja je reka Soča tekla krvava, tekla je kri Tigrovcev in partizanov, kasneje pa žal tudi kri Slovencev, ki so želeli iz komunistične diktature preko zelene meje v svobodo," je zapisal Janša.

Ob tem je dodal, da je šele pred 30 leti slovenska domovina izborila tudi svojo lastno državnost in s tem postavila "izpopolnjen okvir tudi stoletnemu boju primorskih Slovencev za svobodo. Od takrat naprej kri ne teče več, Primorska je skupaj s celo Slovenijo in celim slovenskim narodom zaživela novo življenje".


Najbolj brano