Janša: Ministrstva v pripravo na množično prostovoljno testiranje na novi koronavirus

Glede na stanje epidemije in posvet na ravni EU so pristojna ministrstva včeraj dobila nalogo, da najpozneje do 5. decembra pripravijo vse potrebno za množično prostovoljno testiranje na novi koronavirus ter vzpostavitev programa za registracijo kandidatov za prostovoljno cepljenje, je na twitterju zapisal premier Janez Janša.

Premier Janez Janša Foto: STA
Premier Janez Janša Foto: STA

LJUBLJANA > Prvi so v Evropi z množičnim testiranjem začeli na Slovaškem v začetku novembra, in sicer z antigenskimi testi za vse, ki so starejši od deset let. Testirali sta se dve tretjini ljudi, pozitiven je bil odstotek testov. Novo testiranje pa naj bi se začelo 2. decembra. Množičnega testiranja si vsaj za del prebivalstva želi tudi avstrijska vlada.

Testiranje zdravstvenih delavcev na prisotnost novega koronavirusa bo obvezno najmanj enkrat tedensko, če se pri izvajalcu pojavi okužba z virusom, določajo spremembe odredbe o ukrepih v organizaciji zdravstva zaradi epidemije covida-19, ki so bile v petek objavljene v uradnem listu. Testiranje se bo uvajalo postopoma od ponedeljka dalje. Obvezno testiranje najmanj enkrat tedensko se bo izvajalo znotraj posamezne organizacijske enote izvajalca, kjer se je okužba pojavila, je navedeno v spremembah odredbe o začasnih ukrepih v organizaciji zdravstvene dejavnosti zaradi epidemije, ki so začele veljati danes. Testiranje se bo v organizacijski enoti izvajalo od pojava okužbe in še najmanj 14 dni po zadnji ugotovljeni okužbi. Delodajalec bo število in vrsto opravljenih testov ter število pozitivnih izvidov spremljal in o tem dnevno poročal Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Testiranje zdravstvenih delavcev, ki so že preboleli okužbo, pa ne bo obvezno. Testiranje in poročanje se bo glede na spremembe odredbe uvajalo postopoma in ob sprotnem vrednotenju rezultatov od ponedeljka dalje, v celoti pa bo uvedeno najpozneje do 7. decembra.

Slovenija je konec oktobra sicer obseg testiranja začasno nekoliko zmanjšala, da bi razbremenili pritisk na laboratorije, a se je kmalu vrnila na testiranje vseh potencialno okuženih. Tedaj sta tako vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin kot predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec opozorila predvsem na to, da je izvedba množičnega testiranja prebivalstva izjemen logistični zalogaj.

Cilj množičnega testiranja bi bila predvsem informacija, kakšen del prebivalstva je okužen. "To informacijo lahko dobimo samo, če celo Slovenijo testiramo naenkrat, v relativno kratkem času," je tedaj pojasnil Kacin. Težava bi lahko nastala tudi z dobavo tako velikega števila testov.

Ministrstvo za zdravje je izdalo tudi navodila glede izvajanja in financiranja mikrobioloških preiskav na novi koronavirus, po katerih lahko te preiskave poleg Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete v Ljubljani neposredno pri bolniku opravljajo tudi zdravstveni domovi, bolnišnice in nekateri koncesionarji, je ministrstvo objavilo na spletni strani. Proračun po njihovih navedbah zagotavlja financiranje za preiskave in teste, ki so medicinsko indicirani. Prav tako se financira preventivno testiranje zdravstvenih delavcev in sodelavcev pri izvajalcih, ki opravljajo zdravstveno dejavnost v mreži javne zdravstvene službe, vključno s socialnovarstvenimi zavodi. Pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije lahko uveljavljajo zahtevke za povračilo stroškov preiskav vsi izvajalci zdravstvene dejavnosti v mreži javne zdravstvene službe za PCR teste ter izvajalci, imenovani s sklepi ministra za zdravje. Izvajalci posredujejo rezultate vseh testiranj in preiskav v Centralni register podatkov o pacientih, kot to določi NIJZ.

Najbolj brano