Janša Levici in SD očita nespoštovanje vladavine prava in ustave

Ob tem, ko sta Levica in SD včeraj začeli zbirati podpise za začetek postopkov za razpis referenduma o vojaških investicijah, so v Morsu tvitnili, da ne kupujejo tankov, pač pa transportna vozila za zaščito vojakov. Premier Janez Janša pa je Levici in SD očital nespoštovanje vladavine prava in ustave. Po mnenju vlade je namreč referendum nedopusten.

Premier Janez Janša je Levici in SD očital nespoštovanje vladavine 
prava in ustave.  Foto: Nebojsa Tejic/STA
Premier Janez Janša je Levici in SD očital nespoštovanje vladavine prava in ustave.  Foto: Nebojsa Tejic/STA

LJUBLJANA > Obenem je Janša objavo stranke SD na twitterju postavil ob bok objavi skupine Anonymous Slovenia proti nakupu orožja in zapisal: "Sedaj je jasno, kdo se skriva za profilom teroristične organizacije, ki grozi z nasiljem."

Ministrstvo za obrambo (Mors) in Slovenska vojska (SV) sta poudarila pomen zakona za SV. "Pobudniki za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu o investicijah v SV iščejo podporo pri državljanih na lažni predpostavki, da z zakonom kupujemo tanke. To ni res! Kupili bomo kolesna transportna vozila za prevoz enot z visoko zaščito za življenja vojakov," je ministrstvo zapisalo na twitterju.

Navedli so tudi, da SV ne kupuje bojnih helikopterjev, kot da zavajajo pobudniki za razpis referenduma. "Kupili bomo srednje večnamenske transportne helikopterje, podobne kot jih že imamo sedaj v floti SV. Uporabljali jih bomo za varen transport vojakov in za potrebe zaščite in reševanja," so dodali.

Z zakonom o investicijah v Slovensko vojsko, sprejetim v petek, po besedah ministra za obrambo Mateja Tonina končujemo njeno 10-letno zanemarjanje. Varnostno okolje je vse bolj negotovo, na kar nas opominjajo tudi nedavni teroristični napadi v naši neposredni bližini, zato vse države pospešeno vlagajo v svojo varnost, je objavil na twitterju. "Kdor nasprotuje temu, da odstotek proračuna namenimo varnosti, predlaga ukinitev Slovenske vojske," je minister poudaril v današnjem tvitu po tem, ko sta Levica in SD v soboto začeli zbirati podpise za začetek postopkov za razpis referenduma o vojaških investicijah. "Komur je odstotek proračuna preveč za varnost vojakov, naj pove, da mu njihova življenja niso pomembna. Zame so neprecenljiva!" je dodal.

"Slovenija bo z investicijami v Slovensko vojsko do leta 2026 zagotovila minimalno potrebna sredstva za izvajanje najpomembnejših investicij v Slovensko vojsko. Tako kot vse sosednje države in tudi druge države EU mora tudi Slovenija okrepiti svojo obrambno sposobnost," so zapisali na ministrstvu. Z zakonom bomo vzpostavili in zagotavljali ključne vojaške zmogljivosti, določene s splošnim dolgoročnim programom razvoja in opremljanja Slovenske vojske ter srednjeročnimi obrambnimi programi, ki so bili sprejeti v državnem zboru.

"Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske smo s svojo odzivnostjo vedno na razpolago domovini. Veseli smo za investicije v SV, ki jih ta resno potrebuje," pa je zapisal načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš.

DZ je zakon o investicijah v Slovensko vojsko (SV) sprejel v petek. Zakon predvideva 780 milijonov evrov sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih, od tega večino za nakup oklepnih vozil in za vzpostavitev srednje bataljonske bojne skupine. Rok za zbiranje 2500 podpisov za začetek referendumskih postopkov je sedem dni. Če je podpisov dovolj, predsednik DZ nato razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma. Je pa vlada državnemu zboru že predlagala sprejetje sklepa, da bi bil razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o vprašanju investicij in posodobitve Slovenske vojske ustavno nedopusten.

Najbolj brano