Janša: Kar zadeva vsebino, je možno sestaviti večinsko koalicijo

Po besedah prvaka SDS Janeza Janše poteka drugi krog pogovorov za sestavo nove vlade, torej pogovor o vsebini. Seštevek prioritet potencialnih partneric kaže, da težave vidijo zelo podobno. Tako je eventualno, kar zadeva vsebine, možno sestaviti večinsko koalicijo, ki bo normalno reševala tekoče težave in nadoknadila še kakšne zamude, je pojasnil.

Po besedah prvaka SDS Janeza Janše poteka drugi krog pogovorov za sestavo nove vlade, torej pogovor o vsebini.  Foto: STA
Po besedah prvaka SDS Janeza Janše poteka drugi krog pogovorov za sestavo nove vlade, torej pogovor o vsebini.  Foto: STA

LJUBLJANA > Po besedah Janše pri pogovorih za oblikovanje nove koalicije s strankami SMC, Desus in NSi vse poteka tako, kot je običajno ob sestavljanju koalicije. Drugi krog pogovorov, torej o vsebini, je običajno najtežji in najbolj zahteven. "Ne nujno najbolj turbulenten, a tisti, ki dejansko odloči, ali je večinsko koalicijo možno sestaviti," je poudaril v izjavi v DZ.

Vse potencialne partnerice so po njegovih navedbah podale svoje prioritete. Seštevek prioritet po njegovih ocenah pove, "da so tukaj svetle in zahtevnejše zadeve". "Dokaz neke zrelosti je to, da vse stranke, ki sodelujemo v tem pogovoru, nekatere ključne prioritete ali težave, ki so trenutno v Sloveniji, vidimo zelo podobno," ugotavlja.

Preračunavajo finančne učinke vsega predlaganega

Kar je vedno težava, pa so po Janševih navedbah finančni učinki. Trenutno njihov odbor za finance preračunava finančne učinke vsega predlaganega. Na prvi pogled Janša ocenjuje, da za vse, kar bi si kdo želel, denarja ni in se bo treba osredotočiti na prioritete ter delati na tem, da bo v prihodnosti več denarja, na podlagi katerega bodo zadostili tudi tistim predlogom, ki jih zagotovo v naslednjih dveh letih ne bo možno financirati.

Janša je pojasnil še, da so imeli doslej tri sestanke predsednikov vseh strank, ki sodelujejo v pogovorih, in še nekaterih sodelavcev. "Vmes je bilo veliko dela strokovnih timov na vseh straneh. Usklajevanje vsebin bo trajalo še nekaj časa. Tukaj so tudi nekatera vprašanja, ki jih še nismo odprli, bomo videli, kakšne možnosti za zapiranje se bodo ponudile v prihodnosti," je dejal.

Opozoril je še, da "so vse stranke razen SDS v neki notranji dinamiki, v katero se mi ne vmešavamo. Tudi to terja svoj čas. Če se bo vse na koncu zložilo, potem koalicijo lahko sestavimo, sicer pa ne".

Janša ne dvomi, da bi v DZ dobil mandat za sestavo nove vlade

Sam glede na pogovore v DZ sicer ne dvomi, da bi v DZ dobil mandat za sestavo nove vlade. "A nas to ne zanima. Nas to zanima samo, če je to kompozicija, ki bo lahko reševala probleme in vzdržala toliko časa, da ne bomo vsaki dve leti hodili na volitve," je dejal, hkrati pa ponovil, da je SDS pripravljena tudi na volitve.

Glede kadrov je dejal, da bo stranka sodelovala samo v takšni vladi, v kateri bodo sedeli tudi vsi predsedniki koalicijskih strank, s čimer je zavrnil ugibanja, da bi bil lahko prvak NSi Matej Tonin predsednik DZ. "Občutek je drugačen, če si na ladji, ne glede na to, ali je vreme razburkano ali sončno, ali če to ladjo opazuješ iz pristanišča. Mi želimo, da vsi, ki se bodo lotili tega projekta, če bo do njega prišlo, prispevajo po svojih najboljših močeh k temu, da bo projekt uspešen in dokončan. Minister ne more biti vsak - poleg tega, da je strokovnjak in se spozna na določene stvari, mora imeti tudi neko politično težo. Predsedniki koalicijskih strank jo seveda imajo," je izpostavil. Ob tem pa je ocenil, da je med 90 poslanci vsaj 80 takšnih, ki zmorejo opravljati funkcijo predsednika DZ.

Glede možnosti, da bi bil predsednik vlade kdo drug, pa je Janša dejal, da je "pripravljen podpreti vsakogar, ki je na volitvah dobil več glasov" od njega. Janša je bil na volitvah v DZ sicer izvoljen z največ, 7020 glasovi.

O kadrih se bodo sicer začeli pogovarjati šele, ko bodo vsebinske stvari zaključene.

Na vprašanje, ali je možno, da bi se v pogovore še vključila tudi SAB, je dejal, da so na pogovore vabili vse, tisti, ki so se želeli pogovarjati, so prišli. "Če se bo kdo kasneje priključil, mi nikoli nikogar ne izključujemo, je pa to tudi stvar ostalih, nismo sami v tem," je navedel.

Na vprašanje novinarke Dnevnika, kaj je na dnevnem redu organov strank v soboto, je dejal, da "uredniška politika Dnevnika". "Če se vi vmešavate v stranko, se bomo mi v vašo uredniško politiko, saj smo v svobodni državi," je še navedel.


Najbolj brano