Inženirska zveza vlado poziva, naj projekt drugi tir prepusti naslednici

Slovenska inženirska zveza danes v državnem svetu razpravlja o vprašanjih, povezanih z drugim tirom med Divačo in Koprom. Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je ocenil, da gre za "izrazito spolitizirano tematiko" in izrazil obžalovanje, da je stroka velikokrat slišana prepozno. V zvezi si želijo, da bi vlada projekt prepustila svoji naslednici.

V Slovenski inženirski zvezi   si želijo, da bi vlada vsa nadaljnja 
ukrepanja v zvezi z drugim tirom prepustila svoji naslednici. Foto: STA
V Slovenski inženirski zvezi si želijo, da bi vlada vsa nadaljnja ukrepanja v zvezi z drugim tirom prepustila svoji naslednici. Foto: STA

LJUBLJANA > Alojz Kovšca je na posvetu izrazil obžalovanje, da do posveta stroke ni prišlo že pred prvim glasovanjem na referendumu o zakonu o drugem tiru. Dostikrat se zgodi, da je stroka slišana prepozno, je poudaril in dodal, da si želi tehtne razprave, na podlagi katere bo naslednji sklic DZ laže sprejemal odločitve.

Predsedniku državnega sveta se zdi nenavadno, da se o zadevah, ki imajo takšno politično težo, odloča na podlagi emocij. Septembrski referendum o zakonu o drugem tiru je namreč označil za "referendum emocij", saj ne na strani podpornikov zakona ne na strani nasprotnikov po njegovi oceni razprava ni bila podkrepljena z znanstvenimi podatki.

Po uvodnem govoru so sledile predstavitve strokovnjakov, ki so se osredotočili na alternativno različico projekta drugi tir, ki jo predlaga skupina inženirjev, vključno z Rudijem Varlom in Jožetom Gorencem. Bogomir Celarc iz Geološkega zavoda Slovenije, ki je več kot deset let sodeloval v geoloških raziskavah na uradni trasi, je dejal, da enakovredna primerjava tras glede na kvaliteto in količino podatkov ni mogoča.

V Slovenski inženirski zvezi zato vlado pozivajo, naj preuči druge variante, hkrati pa si želijo, da bi vlada vsa nadaljnja ukrepanja v zvezi z drugim tirom prepustila svoji naslednici.


Najbolj brano