Inšpektorji ugotovili neskladnosti v sedmih cepilnih centrih, tudi v Kopru in Ajdovščini

Zdravstveni inšpektorat je v minulem tednu opravil tudi nadzore nad cepilnimi centri po državi. Neskladnosti je ugotovil v sedmih cepilnih centrih, pri čemer je šlo predvsem za izvajanje cepljenja v nasprotju s strategijo oz. za napake pri vodenju čakalnih seznamov, je na novinarski konferenci povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Neskladnosti so ugotovili v zdravstvenih domovih Cerknica, Ajdovščina, Koper, Ravne na Koroškem, Domžale, Trbovlje in Ivančna Gorica.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožic/FPA

LJUBLJANA > Deana Potza je pojasnila, da je zdravstveni inšpektorat na novo zastavil strategijo nadzora v cepilnih centrih. Iz reaktivnega nadzora je prešel v proaktivni pristop, kar pomeni prisotnost inšpektorjev v cepilnih centrih na vsak cepilni dan.

Nadzor nad cepljenjem je zaradi omejene količine cepiva in zaostrene epidemiološke situacije po besedah Potze trenutno glavna prioriteta zdravstvenega inšpektorata, njegov namen pa dosledno izvajanje cepilne strategije.

V tednu od 5. do 11. aprila so tako inšpektorji opravili 172 nadzorov, od tega 171 rednih in enega izrednega. Nadzori so obsegali pregled cepilnih čakalnih seznamov, pregled dnevnih cepilnih seznamov, njihovo realizacijo oz. dejansko izvedbo cepljenja in poročanje o cepljenju v elektronski register cepljenih oseb. Preverjali so tudi, ali cepilni centri aktivno vabijo ljudi na cepljenje in ugotovili, da to izvaja 27 od 61 cepilnih centrov.

Vsem sedmim zdravstvenim domovom so inšpektorji izrekli opozorila z rokom odprave nepravilnosti. Dva postopka, ki so ju uvedli v Zdravstvenem domu Ljubljana na podlagi prijave, sta še v teku. Prav tako je v teku še šest postopkov, ki se nanašajo na obdobje pred 1. aprilom. Brez ugotovljenih nepravilnosti pa so zaključili postopka v Zdravstvenih domovih Slovenska Bistrica in Gornja Radgona, je dodala Potza.


Najbolj brano