IJS: V dobrem tednu se bo število novookuženih podvojilo

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) navajajo, da se je ocenjeno reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, povzpelo na 1,93. Epidemija pa narašča s podvojitvenim časom 7,4 dneva, kar pomeni, da se bo v dobrem tednu število novookuženih podvojilo.

 Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

LJUBLJANA > Če bo današnje dnevno število pozitivnih testov, ki bo objavljeno v četrtek, manjše od 665, bo reprodukcijsko število nekoliko padlo, podvojitveni čas pa nekoliko narasel, sicer bo ravno obratno.

Na IJS ocenjujejo, da ključni obrambni zid pred širjenjem novega koronavirusa, to je epidemiološa služba, več ne zdrži enormnega pritiska in začenja popuščati ter vse bolj puščati, kar se odraža v hitrem naraščanju reprodukcijskega števila in krajšanju podvojitvenega časa.

Predvidevajo, da bo število hospitaliziranih preseglo 250 v soboto

Kriteriji za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov so več kot 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, več kot 250 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, od teh več kot 50 na intenzivni negi.

Mejno število okužb na 100.000 prebivalcev je bilo preseženo v petek, medtem ko predvidevajo, da bo število hospitaliziranih s covidom-19 preseglo 250 v soboto, dan pozneje pa število 50 bolnikov s covidom-19 na oddelkih za intenzivno terapijo.

Če bo reprodukcijsko število ostalo enako, se bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju gibalo med 100 do 900 na dan, trenutna povprečna vrednost je 499, navajajo na spletni strani.

Konec prihodnjega tedna bi lahko bilo v bolnišnicah 600 bolnikov s covidom-19

Sicer pa so izdelali različne projekcije gibanja števila hospitaliziranih, na intenzivnih oddelkih in smrti glede na različne vrednosti ocenjenega reprodukcijskega števila.

Ob reprodukcijskem številu dva bo že konec prihodnjega tedna v bolnišnicah približno 600 bolnikov s covidom-19, od tega več kot 100 na intenzivni terapiji. Če bi se tako epidemija nadaljevala, bi se do 11. novembra število bolnikov na oddelkih za intenzivno terapijo povečalo na 400.

Ob še slabšem scenariju, če bi se reprodukcijsko število povzpelo na 2,5, bo v začetku novembra na intenzivnih terapijah približno 250 bolnikov, kmalu za tem pa več kot 600, napovedujejo na IJS.


Najbolj brano