Hrvaški prevozniki opozarjajo na težave pri prehajanju meje s Slovenijo

Člani združenja hrvaških cestnih prevoznikov so v davišnji prometni konici s tovornjaki upočasnili promet na nekaterih cestah v Zagrebu, da bi opozorili na težave pri poslovanju, s katerimi se soočajo v času pandemije covida-19. Med drugim zahtevajo hitrejše prehajanje hrvaško-slovenske meje ali pa odprtje več mejnih prehodov s Slovenijo.

Med drugim hrvaški cestni prevozniki zahtevajo hitrejše prehajanje hrvaško-slovenske meje ali pa odprtje več mejnih prehodov 
s Slovenijo. Foto: Danijel Cek
Med drugim hrvaški cestni prevozniki zahtevajo hitrejše prehajanje hrvaško-slovenske meje ali pa odprtje več mejnih prehodov s Slovenijo. Foto: Danijel Cek

ZAGREB, LJUBLJANA > Cestni prevozniki z vseh koncev Hrvaške so promet na nekaterih najbolj prometnih zagrebških cestah upočasnili s počasno vožnjo svojih tovornjakov. Povedali so, da gre za simbolično dejanje, če vlada ne bo prisluhnila njihovim zahtevam, pa so zmožni z veliko več vozili ohromiti promet v vseh hrvaških mestih in tudi zapreti mejne prehode.

Kot eno ključnih težav, s katerimi se soočajo, so izpostavili tudi deseturne čakalne dobe na mejnih prehodih s Slovenijo, kar jim povzroča dodatne stroške in ogroža delovna mesta. Trdijo, da prevozniki iz hrvaških županij, ki niso ob meji s Slovenijo, lahko uporabljajo samo dva cestna mejna prehoda med državama. Zato v sodelovanju s slovenskimi kolegi iščejo rešitev.

Med drugim predlagajo, da bi na obeh mejnih prehodih, ki jih trenutno lahko uporabljajo, odprli poseben pas za tovornjake iz držav članic EU, ali pa naj za hrvaške in slovenske prevoznike odprejo dodatne mejne prehode.

Kot so še poudarili v današnjem pogovoru za regionalno televizijo N1, poskušajo tudi dobiti za skupno mizo pristojna ministra Hrvaške in Slovenije, da bi jima razložili svoje probleme. Zdi se, da se slovenska stran izgovarja na Hrvaško in obratno, so odgovorili na vprašanje, ali je možno, da bi do takšnega srečanja ministrov in prevoznikov prišlo.

Hrvaški prevozniki bodo svoje zahteve predstavili tudi na današnji novinarski konferenci v Zagrebu. Poleg ureditve čezmejnega prometa s Slovenijo zahtevajo tudi ukinitev obveznega članstva v zbornicah in parafiskalnih stroškov, kot sta mesečna naročnina na hrvaško radio-televizijo in nadomestilo turističnim skupnostim.


Najbolj brano