Goriška z nadpovprečnim deležem okužb

Če nekdo nima simptomov okužbe z novim koronavirusom covid-19, a je bil v stiku z okuženim, še ni garancija, da ni okužen, je na današnji tiskovni konferenci poudarila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager. V zvezi s trendi okužb s koronavirusom v slovenskih regijah je tudi izpostavila, da je Goriška skočila s spodnjega dela razpredelnice v zgornji del z nadpovprečnim število okužb.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška 
Čakš Jager Foto: Sta
Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager Foto: Sta

LJUBLJANA > Pri poizvedovanju glede najverjetnejše lokacije prenosa okužbe je Nuška Čakš Jager povedala, da se je povečal odgovor “neznano”.

V zadnjem tednu v Evropi znova beležimo porast okužb. Kar nekaj držav je sicer ustavilo trend rasti, denimo Belgija in Danska, se pa število okužb veča v Španiji, na Portugalskem, Češkem...

Količina cepiva je zelo omejena

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek je povedala, da je v Slovenijo prišlo novih 16.500 odmerkov cepiva, ki bodo delno namenjeni zdravstvenim delavcem, približno 10.000 odmerkov pa bo za osebe, starejše od 80 let.

Včeraj je v Slovenijo prišlo tudi 1200 odmerkov cepiva Moderna, ki pa bo verjetno namenjeno zdravstvenim delavcem. Nekaj ga bodo pustili za drugi odmerek, če bi prišlo do težav z dobavo.

Količina cepiva je sicer zelo omejena, vsaka ambulanta ima približno deset odmerkov. Ker je starost najpomembnejši dejavnik tveganja za smrt in težji potek bolezni, je cepivo najprej namenjeno starejšim. Cepiva, ki bodo v Slovenijo prišla prihodnji teden, bodo namenjena cepljenju z drugim odmerkom.

Vsak ponedeljek novi odmerki

Vsak naslednji ponedeljek bo prišlo po 16.000 odmerkov, proti koncu marca nekaj več. Potrebno bo zagotavljati tudi druge odmerke za tiste, ki so že bili cepljeni.

Do 10. januarja so v Sloveniji cepili 21.159 oseb. Za zdaj je jasno, da cepivo preprečuje pojav bolezni, ni pa še jasno, ali oseba lahko virus kljub temu prenaša na druge. Dokler virus v populaciji tako kroži, se tudi pri cepljenih še ne bo opuščalo ostalih ukrepov. Kdaj bodo cepljeni vsi, starejši od 80 let, še ni jasno, saj tudi ni znano, kolikšno bo zanimanje, čeprav za zdaj kaže na veliko zanimanje, je povedala Vitkova.

Na severnem Primorskem se število okužb še naprej povečuje in ne več le na račun pozitivnih v domovih za starejše, sporoča regijski štab civilne zaščite za severno Primorsko. V zadnjih sedmih dneh je bilo potrjenih kar 911 okužb. Glede na dnevno povprečje novih okužb v zadnjem tednu na 100.000 prebivalcev (109,9) je goriška statistična regija že na drugem mestu, višje povprečje ima le še posavska. Med občinami še naprej izstopa Ajdovščina s kar 410 aktivnimi okužbami, a tretjina jih odpade na tamkajšnji Dom starejših občanov. Tam je aktivno okuženih kar 122 starostnikov (2/3 teh je že bilo cepljenih s prvim odmerkom) in še 20 zaposlenih. Zato je vse več težav pri organizaciji dela, kljub pomoči od drugod ( po 2 osebi iz DS Logatec in Obalnega doma upokojencev Koper, 1 osebe iz ZD Ajdovščina, ter člani ekipe prve pomoči Območnega združenja Rdečega križa Ajdovščina). Danes so v domu znova testirali vse, ki se še niso srečali z okužbo, dodajajo še v štabu. Nekaj posameznih okužb je tudi v Centru starejših občanov Pristan v Vipavi, kjer sta okužena 2 oskrbovanca ter 2 zaposlena. Pozitivni sta tudi 2 socialni oskrbovanki, ki izvajata pomoč družinam na domu. Danes so ponovno testirali oskrbovance na oddelku, kjer je bila odkrita okužba. V Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje (CIRIUS) Vipava je okužen eden od zaposlenih, še 4 pa so v izolaciji. Dva zaposlena pa sta okužena tudi v VDC Vipava, a do prenosa okužb ni prišlo, so še sporočili iz občinskega štaba CZ. Sicer pa se v večini domov starejših na severnem Primorskem položaj umirja, zapirajo se rdeče cone. V DU Gradišče in DU Nova Gorica pa že sprejemajo tudi nove oskrbovance.

Najbolj brano