Glasovanje verjetno v četrtek

Danes se bo v DZ predstavil še zadnji ministrski kandidat, Rudi Medved, ki naj bi prevzel resor za javno upravo. Poslanci bodo o listi ministrskih kandidatov glasovali predvidoma v četrtek.

Rudi Medved Foto: Daniel Novakovic
Rudi Medved Foto: Daniel Novakovic

LJUBLJANA > Poslanci bodo glasovali o listi 16 ministrskih kandidatov premierja in predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki si s še štirimi koalicijskimi strankami prizadeva sestaviti 13. slovensko vlado. Danes pa bo v DZ zaslišan še novi kandidat za ministra za javno upravo Rudi Medved, ki je nasledil Koprčana Tugomirja Kodeljo.

Medvedovo kandidaturo, ki jo je uradno vložil v petek, je Šarec utemeljil z njegovimi strokovnimi referencami, dosedanjim delom in izkušnjami. Od Medveda nekateri pričakujejo boljše poznavanje področja plačnega sistema in razmerij v javnem sektorju. Pogajanja s sindikati javnega sektorja o plačah bodo namreč eden trših orehov novega ministra za javno upravo.

O celotni listi ministrskih kandidatov bodo poslanci glasovali predvidoma v četrtek na izredni seji. Za potrditev ministrske ekipe mora zanjo glasovati večina navzočih poslancev. Stranke vladne koalicije, ki jo je oblikoval Šarec, imajo v DZ 43 poslancev, a so s stranko Levica sklenile dogovor o sodelovanju, ki med drugim predvideva, da poslanci Levice ministrskim kandidatom v DZ ne bodo nasprotovali - da torej ne bodo glasovali proti njim.


Najbolj brano