Gibanje Za pitno vodo: Kampanjo bo poganjala energija ljudi

Pobudniki referenduma o noveli zakona o vodah, gibanje Za pitno vodo, so ob današnjem začetku kampanje pred referendumom znova opozorili na škodljivost novele. V kampanjo se bodo vključili kot organizatorji, pri čemer na velika finančna sredstva ne računajo. "Delali bomo na energijo ljudi," je poudaril predsednik Eko kroga Uroš Macerl.

Fotografija je simbolična. Foto: Veronika Kravos
Fotografija je simbolična. Foto: Veronika Kravos

LJUBLJANA > "Ne želimo, da postane voda privilegij bogatih. Ne želimo, da postane dostop do obal jezer in rek plačljiv. Zahtevamo, da bo voda pravica tudi vseh naslednjih generacij," je na novinarski konferenci v Ljubljani danes poudaril Macerl.

“Mi smo revni, delamo z malim denarjem, ampak z energijo v srcu”

Spomnil je, da se je v gibanju Za pitno vodo zbrala "res raznolika civilna družba, različne nevladne organizacije in različni ljudje". Kot organizatorji referendumske kampanje se bodo prijavili različni deležniki v gibanju. Na vprašanje, koliko sredstev imajo na voljo za kampanjo, je Macerl odgovoril: "Mi smo revni, delamo z malim denarjem, ampak z energijo v srcu. Delali bomo na energijo ljudi." K sodelovanju v kampanji sicer vabijo vse ljudi, s pismom so se obrnili tudi na vse parlamentarne stranke.

Novela zakona o vodah je sporna in škodljiva, sprejeta je bila brez strokovne podpore, je dejal Miha Stegel iz civilne iniciative Danes. "Nekatere ključne spremembe so bile narejene zadnji trenutek, o njih ni bilo javne razprave. Obale bodo po novem pozidane, obisk obale pa si bodo lahko privoščili le tisti, ki si bodo lahko privoščili nočitev v hotelu, kavo v lokalu ali vstopnino na plažo," je prepričan. Pozidava obale pomeni poškodovanje podzemnih voda, s tem pa tudi pitne vode, je dodal.

Njihova kampanja je kampanja več sto prostovoljcev

Alenka Kreč Bricelj iz organizacije Smetumet je dejala, da je njihova kampanja kampanja več sto prostovoljcev. V njej bodo delali "resnični ljudje, ki nimajo nobenih skritih agend, in resnične organizacije z dolgoletno integriteto".

Prepričati dovolj ljudi, da na referendumu zavrnejo novelo, bo zahtevno, priznava, a verjame, da je mogoče. "Vsi, ki gredo v tujino, naj zaprosijo za glasovanje iz tujine, vsi, ki bodo dopustovali v Sloveniji, naj zaprosijo za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Vsi, ki bodo 11. julija doma, pa naj prosijo še pet svojih prijateljev, da gredo tudi oni na glasovanje, lahko tudi predčasno v tednu pred referendumom, v torek, sredo ali četrtek," je pozvala.


Najbolj brano