Gasilci med neurjem samo v Ljubljani posredovali več kot 320 krat

V sredo pozno popoldne se je nad državo razbesnelo neurje z močnim dežjem, ki je najprej zajelo severovzhod države, območje Beltincev, po 20. uri pa do polnoči pa predvsem območje Ljubljane, kjer je bilo več kot 320 intervencij.

Na območju Ljubljane je bilo včeraj več kot 320 intervencij.
Na območju Ljubljane je bilo včeraj več kot 320 intervencij. 

LJUBLJANA, CELJE, LAŠKO > V kratkem času je padlo zelo veliko dežja, na Goričkem so izmerili 93, v Ljubljani pa 88 litrov dežja na kvadratni meter.

Vremenoslovec Blaž Šter je za TV Slovenija pojasnil, da je bil to izjemen vremenski dogodek. “V Ljubljani smo izmerili izjemen naliv, v eni uri je padlo skoraj 100 litrov dežja na kvadratni meter, kar je tudi nov rekord in ena višjih vrednosti, kar smo jih izmerili v Sloveniji, za takšen naliv. Šlo je izjemno količino padavin, ki jo le redko izmerimo. Takšen dogodek pričakujemo, da se bo zgodil enkrat na dvesto, tristo let,” je še dodal za TV Slovenija.

Samo v regijskem centru Ljubljana so med 8. in 24. uro prejeli več kot 2700 klicev. Meteorne vode so zalile več kot 500 različnih objektov, predvsem kletne in stanovanjske prostore, osnovne šole, gimnazijo, vrtce, industrijske objekte, gledališče, skladišča, dijaški dom in sodišče.

Na Gasilski brigadi Ljubljana takšnega števila posredovanj, kot so jih imeli v noči s srede na danes zaradi neurja v Ljubljani, ne pomnijo. Kot je povedal Robert Okorn, so opravili skoraj 400 intervencij, število posredovanj pa lahko primerjajo le še z intervencijami ob stoletnem žledu leta 2014.

Zalita so bila tudi parkirišča in podvozi, ponekod so bila zalita tudi osebna vozila. Podirala so se drevesa. Poškodovanih v neurju ni bilo. Zabeležili so tudi dva udara strel, vendar do požarov ni prišlo. Gasilci so nudili pomoč pri črpanju meteornih voda, posredovali so skupno na 362 lokacijah, samo v Ljubljani na 328 lokacijah.

V Drami je voda tekla v potokih

Poplavilo je tudi ljubljansko Dramo, saj je voda med predstavo začela kapljati na oder, gledalce so takoj evakuirali. Kot je povedal vodja službe za odnose z javnostmi v Drami Jernej Pristov, je med predstavo Požigalci na Velikem odru voda pričela vdirati čez streho. Na oder in v zaodrje je tekla v potokih, zaradi česar so predstavo morali prekinili, hkrati pa evakuirati gledalce in izklopiti elektriko.

"Voda je lila po hodnikih, zajela zgornje in spodnje lože, tudi Šugmanov salon in kavarno, veliko se je je ujelo pri blagajni, kjer je zalila tudi računalniško opremo," je stanje opisal Pristov. Dodal je, da so se za električno opremo bali predvsem v lučni kabini, ki jo je meteorna voda prav tako zalila.

"Električna razsvetljava in računalniška oprema sta ostali nepoškodovani. Razni zahtevnejši električni pripomočki, ki se uporabljajo med predstavo, pa so trenutno še v testiranju," je dejal.

V preteklosti so v Drami že imeli velike težave z vdorom vode v spodnje predele, predvsem vlage. "Če ne bi dovolj hitro ukrepali, bi se lahko razvila plesen," je pojasnil. Že od jutra tako poteka dodatno izsesavanje vlage, pomagajo si tudi z razvlažilniki.

Poplavilo tudi Moderno galerijo

V Moderni galerij pa je bilo zaradi vdora vode še posebej prizadeto desno krilo, kjer so ravno postavili razstavo Picassovih grafik. Slednje so uspeli nepoškodovane pravočasno odstraniti. "Stavba trenutno ne omogoča ponovne postavitve razstave," so zapisali v sporočilu za javnost.

Voda je vdrla tudi v depoje, kjer so jim pri reševanju umetnin na pomoč priskočili gasilci, skupaj pa jim je uspelo večino del spraviti na varno.

Kot so še navedli, je zaradi poškodovane strehe, notranjih prostorov in električne napeljave Moderna galerija začasno zaprta, oceno celotne škode pa bodo opravili v naslednjih dneh. "Prav tako bomo opravili natančen pregled vseh del, ki so bila izpostavljena vodni ujmi," so dodali.

Voda vdrla v klinični center

Voda je ob hudih nalivih v sredo zvečer vdrla v skoraj vse objekte Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, zalila je tudi komunikacijske kanale in električne omarice. Poplavljena območja so ponoči sanirali, UKC pa danes deluje normalno. Višina škode še ni ocenjena, zagotovo pa ne bo nizka, je dejal v. d. direktorja Jože Golobič.

"Da je mera polna, so se poleg četrtega covidnega vala včeraj primerile še katastrofalne razmere zaradi močnega naliva. Poplavljena je bila vsa kritična infrastruktura, milim, da je ni hiše, ki ne bi bila. Zalilo je tudi kanale komunikacijske infrastrukture, elektro omarice, dvigalne jaške. V glavni stavbi je voda po stopnicah tekla kot slap," je v izjavi za medije razmere opisal v. d. generalnega direktorja ljubljanskega UKC Golobič.

Hudo deževje jih je v UKC sicer močno presenetilo. Kot je dejal vodja gasilske enote UKC Sebastjan Šenk, so prvi klic v gasilsko enoto prejeli okoli 21. ure, kmalu zatem so sledili naslednji. Posredovali so skoraj na vseh objektih kliničnega centra, najbolj pa so bili ogroženi objekti otorinolaringološke klinike, diagnostično-terapevtskega servisa, porodnišnice in poliklinike.

Naliv ni prizanesel niti prostorom Radia in Televizije Slovenija

Močan naliv, ki je v sredo zvečer zajel Ljubljano, ni prizanesel niti prostorom Radia in Televizije Slovenija. Uničeno je stavbno pohištvo in tehnična oprema, škoda pa je precejšnja, so sporočili z Radiotelevizije Slovenija (RTVS).

Na Radiu Slovenija je voda zalila predvsem studie in režije od drugega nadstropja navzdol, delno uničeni in poplavljeni so glasbeni studio 13, dva dramska in dva govorna studia, škoda je tudi v predprostoru režije Vala 202 ter v montirnicah.

Na Televiziji Slovenija pa je največ škode v prostorih prve in druge kleti ter v garderobi v pritličju. Nedelujoča so tudi dvigala v desnem delu stavbe.

"V prihodnjih dneh nas čakajo številne prilagoditve, odprava posledic poplave, precej oteženo delo zaposlenih ter tudi ocena nastale škode," so zapisali v sporočilu za javnost. Ocenjujejo pa, da je škoda precejšnja, kar je še dodatno breme ob že sicer zelo slabi finančni situaciji, v kateri posluje RTV Slovenija.

Gledalce, poslušalce in uporabnike pa obveščajo, da bodo kljub težki situaciji nemoteno nadaljevali z radijskimi in televizijskimi programi, oddajami in vsebinami.

Tudi večina podvozov je bila praktično neprevoznih. Promet je med drugim obstal pred podvozi na Celovški, Dunajski in Šmartinski cesti. Zalilo je tudi podhod Plava laguna in železniško postajo.

V Celju se je na železniško progo Celje-Žalec podrlo drevo. Vzdrževalci Slovenskih železnic so drevo odstranili s tirov. Poplavilo pa je prostore gasilskega doma Prostovoljnega gasilskega društva Ostrožno v Celju. Tudi občino Laško je v sredo zvečer zajelo neurje z močnim dežjem in vetrom. Podrlo se je nekaj dreves čez cesto, poplavljena je bila ena hiša in poškodovana lokalna cesta. Poplavljena sta bila tudi lokalna cesta v Rifengozdu in podvoz v Laškem pri pivovarni. Posredovali so laški prostovoljni gasilci.


Najbolj brano