Februarja se je rodilo manj otrok in umrlo manj prebivalcev kot v enakem obdobju lani

Februarja se je v Sloveniji po začasnih podatkih Statističnega urada RS (Surs) rodilo 1297 otrok, umrlo pa je 1848 prebivalcev. Tako število rojenih kot umrlih je bilo nižje kot v enakem obdobju lani, je bil pa letošnji februar za en dan krajši od februarja 2020, ki je bilo prestopno, so zapisali na spletni strani.

Februarja se je rodilo 27 oz. dva odstotka otrok manj kot v enakem 
obdobju lani.
Februarja se je rodilo 27 oz. dva odstotka otrok manj kot v enakem obdobju lani.  

LJUBLJANA > Februarja se je tako rodilo 27 oz. dva odstotka otrok manj kot v enakem obdobju lani. Na dan se jih je po začasnih podatkih Sursa rodilo povprečno 46, kar je bilo enako kot povprečno na dan v lanskem februarju in povprečno dva na dan manj kot v letošnjem januarju.

Po začasnih podatkih je februarja umrlo tudi 41 oz. 2,2 odstotka prebivalcev manj kot v enakem obdobju lani. Na dan je tako umrlo povprečno 66 prebivalcev, v nobenem dnevu pa število umrlih ni bilo višje od 100.

Presežna umrljivost oz. presežek števila umrlih v primerjavi s povprečnim številom oseb, umrlih v preteklih letih v istem obdobju, je februarja letos v Sloveniji znašala -0,9 odstotka. To pomeni, da je v omenjenem obdobju umrlo za 0,9 odstotka prebivalcev manj kot povprečno v istem obdobju v letih 2015-2019.

Med prebivalci, umrlimi februarja letos, je bilo po začasnih podatkih 1283 oz. 69,4 odstotka takih, ki so bili ob smrti stari 75 let ali več. V primerjavi s povprečnim številom prebivalcev, umrlih pri isti starosti v letih med 2015 in 2019, je bilo to število za 0,8 odstotka višje.

Surs je pregledal tudi prve podatke o umrljivosti za del prejšnjega meseca, ko je od 1. do 21. marca umrlo 1305 prebivalcev, kar je nekoliko več kot v istem obdobju lani, ko jih je umrlo 1291.


Najbolj brano