Fakin o domačih strokovnjakih

Po ostrih besedah predstavnikov vodstva UKC Ljubljana in NIOSB glede še vedno nerešenega vprašanja otroške srčne kirurgije se je danes odzval minister za zdravje Samo Fakin, ki med drugim meni, da je treba izšolati domače strokovnjake. Napovedal je, da se bodo glede delovanja NIOSB na ministrstvu odločili v prvem tednu decembra.

Minister za zdravje Samo Fakin daje izjavo novinarjem. Foto: STA
Minister za zdravje Samo Fakin daje izjavo novinarjem. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot je Samo Fakin pojasnil v izjavi za medije, je bilo letos v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana operiranih 86 otrok, od tega 18 v tujini, ravno te dni pa je enega otroka operirala povsem domača ekipa. Fakin dolgoročno rešitev problema otroške srčne kirurgije, ki se je, kot je spomnil, razvijal 15 let, namreč vidi v domačih strokovnjakih. “UKC ima precej tujih strokovnjakov, izšolati pa je treba domačo ekipo, kar pa seveda ne gre čez noč,” je opomnil.

Priznal je, da je bilo pri reševanju otroške srčne kirurgije nekaj zapletov, in napovedal sestanek z vodstvi ljubljanskega UKC in Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (NIOSB), na katerem si bodo “povedali, kako mislimo to dolgoročno operativno postaviti”.

Kratkoročna rešitev je po Fakinovih besedah preprosta - ukinitev otroške srčne kirurgije in zdravljenje bolnikov v nekem tujem centru, a bi to bilo trikrat dražje in bi pomenilo dolgoročno okrnitev medicinske stroke. A so se strokovnjaki kliničnega centra odločili, da se to ne bo zgodilo. "Vložili bodo vse napore, da bi tak center dolgoročno ostal pri nas," je še dodal minister.

Na vprašanje, h kakšni rešitvi se osebno nagiba, je Fakin odgovoril, da bilo preveč zapletov, če bi NIOSB deloval kot samostojen zavod, saj mora po njegovih besedah v vsakem primeru sodelovati z drugimi oddelki. Napovedal je, da bodo odločitev glede inštituta sprejeli v prvem tednu decembra.  


Najbolj brano