Fajon in But zmerna optimista glede uspešnosti kandidature Slovenije za VS ZN

Zunanja ministrica Tanja Fajon in posebni odposlanec za promocijo kandidature Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN Franci But sta danes na Brdu pri Kranju dejala, da sta zmerna optimista glede možnosti za uspeh kandidature. Ocenila sta, da Sloveniji kaže dobro. V kandidaturo smo šli zato, da to mesto dobimo, je dejal But.

Tanja Fajon ocenjuje, da Sloveniji pri kandidaturi za nestalno 
članico Varnostnega sveta ZN kaže dobro.  Foto: Thierry Monasse/STA
Tanja Fajon ocenjuje, da Sloveniji pri kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN kaže dobro.  Foto: Thierry Monasse/STA

BRDO PRI KRANJU > "Zelo aktivno delamo na projektu kandidature za nestalno članico VS ZN," je ob robu posveta slovenske diplomacije v izjavi novinarjem zagotovila ministrica in dodala, da je glasovanje predvideno 6. junija. To je skupen projekt, je dejala ministrica, ki trdno verjame, da "bomo uspeli, če bomo skupaj stali za njim".

"Vsekakor sem tudi jaz zelo zmeren optimist," pa je dejal veleposlanik But, ki ga je ministrica Fajon septembra lani imenovala za posebnega odposlanca za promocijo slovenske kandidature. Po njegovih besedah bo za mednarodno skupnost "zelo dobro, če bo Slovenija nestalna članica VS ZN", zaradi vrednot, ki jih naša država zastopa.

"Po dosedanjih pogovorih in obiskih tudi po raznih državah, predvsem v zadnjem času s fokusom na Afriki, nam kaže dobro. Moramo biti optimisti, moramo pa še veliko delati na tem," je dodal veleposlanik.

V Afriki je Slovenija sicer skromno diplomatsko-konzularno prisotna. Obiski držav, ki niso vedno v prvem članu pozitivnih novic, so po njegovih besedah pozitivno sprejeti, ta komunikacija je pravi način, da bomo dobili dovolj dobro podporo afriških držav, je ocenil.

Ob Sloveniji, ki za uspeh kandidature potrebuje 129 glasov, se za položaj iz vzhodnoevropske skupine sistema ZN poteguje še Belorusija. Na vprašanje, kako pomembna je podpora afriških držav, je But dejal: "Če ima Afrika 54 oziroma 55 glasov, potem vemo, da je to zelo pomemben del."

Države, pri katerih iščemo podporo za kandidaturo, od Slovenije pričakujejo, da bodo imeli v njej svojo zaveznico, ki bo razumela njihove probleme. Za nas je vsaka podpora pomembna, vsi kontinenti so pomembni, Afrika pa je zagotovo celina, kjer je veliko število držav, ki še čakajo s svojimi odločitvami, je dejal But.


Najbolj brano