EU osemnajstletnikom podarja potovanje z vlakom

Mladi, ki so dopolnili 18 let, se lahko potegujejo za brezplačno vozovnico Interrail za potovanje po Evropi z vlakom. Evropska unija bo v okviru pobude DiscoverEU vozovnice letos - z žrebom - podarila 15.000 mladim, med njimi tudi 61 iz Slovenije. Čas za prijavo je še do 26. junija do 12. ure. Potovanje pa je treba izkoristiti do konca septembra.

Evropska unija bo 15.000 osemnajstletnikom podarila  vozovnice 
za potovanje po Evropi.  Foto: Leo Caharija
Evropska unija bo 15.000 osemnajstletnikom podarila vozovnice za potovanje po Evropi.  Foto: Leo Caharija

BRUSELJ > Evropska unija želi tako približati mladim staro celino, obenem pa je leto 2018 tudi evropsko leto kulturne dediščine.

Gre za večkratno vozovnico Interrail za potovanje z vlakom, pa tudi z avtobusom in trajektom, le izjemoma, ko ni drugega prevoza, pa dovoljuje tudi pot z letalom, s čimer želijo omogočiti sodelovanje v pobudi tudi mladim iz odročnejših predelov in otokov. Prijaviti se je mogoče na spletu od včeraj do 26. junija 2018 do 12. ure (po srednjeevropskem poletnem času).

Kdo se lahko prijavi?

Prijavijo se lahko samo mladi, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:

stari so 18 let na dan 1. julija 2018 (torej rojeni od 2. julija 1999 do vključno 1. julija 2000),

imajo državljanstvo ene od 28 držav članic EU,

v spletno prijavnico vpišejo številko osebne izkaznice ali potnega lista,

potovanje začnejo v eni od 28 držav članic EU,

začetek potovanja načrtujejo od 9. julija do 30. septembra 2018,

načrtovana dolžina potovanja bo od enega do vključno 30 dni,

potovanje bo obsegalo destinacijo v najmanj eno do največ štiri drugih državah EU

pripravljeni so postati ambasador DiscoverEU (deliti dogodivščine na družabnih omrežjih).

Najprej načrt potovanja

Prijava zahteva malce truda. Najprej je treba vpisati osebne podatke in nekatere podrobnosti načrtovanega potovanja. Nato je treba odgovoriti na šest vprašanj kviza o evropskem letu kulturne dediščine 2018 in o pobudah EU za mlade. Nazadnje je treba odgovoriti še na dodatno vprašanje, ki bo Evropski komisiji omogočilo razvrstiti kandidate, če bo število prijavljenih preveliko. Izbrani kandidati bodo morali odpotovati med 9. julijem in 30. septembrom 2018.

Vozovnica ni prenosljiva. Izbranim mladostnikom se lahko na potovanju pridružijo starejši, ki pa si potovanje plačajo sami. Osemnajstletniki ne bodo sami kupili vozovnic, ampak bo za rezervacijo, nakup in dostavo vozovnic poskrbel pristojen zunanji pogodbeni izvajalec Evropske komisije. Stroške morebitne odpovedi ali spremembe potovanja bo moral kriti udeleženec sam.

Več informacij na evropskem mladinskem portalu: https://europa.eu/youth/discovereu_sl.


Najbolj brano