Zjutraj grožnje, popoldne darilo

Po vseh turbulencah je koalicija danes zvečer uspela strniti vrste. Po vetu je zbrala dovolj glasov za vnovično potrditev zakona o izvrševanju proračuna in interventnega zakona, ki določa tudi izredno uskladitev pokojnin v višini 6,5 evra. Po novem letu pa naj bi ta zakon popravili in vanj spet zapisali odstotno usklajevanje.

Premier Marjan Šarec Foto: STA
Premier Marjan Šarec Foto: STA

LJUBLJANA > To je bil pogoj poslancev Desusa, da so glasovali za interventni zakon, ki poleg izrednega usklajevanja pokojnin ureja še izplačevanje plač in drugih prejemkov v javnem sektorju. Če bi poslanci Desus danes zaradi pokojninskega dela odrekli podporo interventnemu zakonu v celoti, bi se januarja sprostili že dogovorjeni ukrepi pri plačah javnih uslužbencev. Proračunski izdatki bi se zaradi tega povečali za sto milijonov evrov, ki jih v proračunu ni. “Na začetku je vedno nekoliko bolj napeto, potem pa se stvari umirijo in prevlad pamet,” je razplet glasovanja komentiral premier Marjan Šarec.

Najprej podpisi, nato le zagotovilo

Prvak Desusa Karl Erjavec je napetost zjutraj povečeval z zahtevo, da mu morajo stranke koalicije v zameno za glasove dati pisno jamstvo, da bodo po novem letu vnovič spremenile zakon in vanj namesto nominalnega zapisale odstotno usklajevanje. Zvečer so poslanci Desusa svoje glasove za zakon dali zgolj na zaupanje. Erjavec je to utemeljil kot darilo Šarcu, ki danes praznuje rojstni dan. “Dobili smo zelo trdna zagotovila, da bo januarja vložen nov interventni zakon zlasti v tistem delu, ki se nanaša na izredno usklajevanje pokojnin,” je pojasnil. V Desusu še vedno dopuščajo tudi možnost ustavne presoje interventnega zakona v delu, ki se nanaša na usklajevanje pokojnin. “Če bomo videli, da nimamo ustrezne podpore in da so nekateri pojedli besedo, potem pa gremo v ustavno presojo, ki jo bomo vložili skupaj z Zvezo društev upokojencev Slovenije,” je napovedal Erjavec.

Enakega mnenja kot Desus, da se morajo pokojnine usklajevati v odstotkih, ne pa v nominalnih zneskih, so tudi v SMC. Takšen je bil tudi prvotni predlog za izredno uskladitev, a je nato ob prvem glasovanju o interventnem zakonu SAB predlagala izredno uskladitev v enakem znesku za vse, v koaliciji pa so ji pritegnili še poslanci LMŠ in SD. V SAB so sicer danes dali vedeti, da bi lahko naredili korak nazaj. Kot je dejala vodja njihove poslanske skupine Maša Kociper, bodo prisluhnili argumentom in morda tudi spremenili svoje stališče.

DZ je ob ponovnem glasovanju potrdil tudi zakon o izvrševanju proračuna, ki so mu državni svetniki dali veto zaradi po njihovem prenizke povprečnine za občine.

Kmalu s polno paro

Finančni minister Andrej Bertoncelj je bil po glasovanju zadovoljen. Slovenija je po njegovem dobila dobre finančne dokumente, ki omogočajo socialno in razvojno politiko ter upoštevajo fiskalno pravilo. “Smo na dobri poti in imamo dobro podlago za delo, odslej naprej pa po pameti,” je priporočil.

Šarec je o tem, ali koalicija po današnjem izglasovanju dveh proračunskih zakonov lažje diha, odgovoril, da ves čas diha enako. “Nekateri imajo takšne in drugačne pomisleke, je turbulentno in naporno, v bistvu pa je to prava demokracija. Da se mnenja krešejo in je treba vložiti še toliko več napora, da pridemo do rezultata,” je dodal. Po novem letu naj bi v delo zagrizli s polno paro ter pozabili na dozdajšnje razprave.


Najbolj brano