DVK bo pri Pošti Slovenije preverila pošiljanje glasovnic v tujino

Državna volilna komisija (DVK) je danes obravnavala poročilo o pošiljanju volilnega gradiva za glasovanje po pošti iz tujine. Člani DVK so se strinjali, da se pri Pošti Slovenije preveri, v katere države so pošiljali glasovnice v soboto in torek, ko je bilo v tujino skupaj poslanih več kot 32.000 glasovnic, so sporočili iz DVK.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Direktor DVK Dušan Vučko je danes predstavil poročilo pošiljanja volilnega gradiva v tujino po posameznih dnevih: od odpošiljanja volilnega gradiva z uradno prazno glasovnico do sredine marca tistim izseljencem, ki imajo stalno bivališče zunaj Evrope, do pošiljanja volilnega gradiva volilkam in volilcem s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo v času volitev v tujini, kot tudi pošiljanja volilnega gradiva izseljencem na območju Evrope.

Kot so ugotavljali, so se težave pojavile na več ravneh: pri potrjevanju kandidatnih list s strani volilnih komisij volilnih enot, pri malomarnem opravljanju dela ene od zaposlenih v službi DVK in pri pošiljanju volilnega gradiva v mednarodni promet s strani Pošte Slovenije. Član DVK Drago Zadergal je ob tem dejal, da je Pošta Slovenije svoje delo opravila v osmih dneh, kar je v enakem času, kot na volitvah leta 2018.

Člani DVK so se strinjali, da se pri Pošti Slovenije preveri, v katere države so pošiljali glasovnice v soboto, 16. aprila, in v torek, 19. aprila, ko je bilo v tujino skupaj poslanih več kot 32.000 glasovnic. Strinjali so se, da direktor DVK pripravi pisno poročilo v zvezi s pošiljanjem volilnega gradiva v tujino.

Sicer je pa dosedanja volilna udeležba na predčasnem glasovanju po podatkih okrajnih volilnih komisij precej višja od udeležbe na predčasnem glasovanju na volitvah v državni zbor leta 2018 in 2014. Zlasti v Ljubljani, kjer je na Gospodarskem razstavišču 14 volišč, se je po oceni DVK prvi dan predčasnega glasovanja udeležilo precej volilnih upravičencev. Posebnih težav ni bilo, razen na redkih voliščih, kjer so nekatere politične stranke agitirale preblizu volišč in so volilni odbori o tem obvestili policijo. Nekaj težav je bilo tudi zaradi okužb s koronavirusom pri članih volilnih odborov, ki so nato morali poiskati zamenjavo.

Vučko je opozoril na veliko število prijav za glasovanje na tako imenovanem volišču omnia, ki bo v nedeljo organizirano na Upravni enoti Ljubljana, kar lahko povzroči čakalne vrste. Tudi sicer je prispelo precej več vlog za glasovanje na voliščih omnia kot na preteklih volitvah. DVK zato volilce prosi za potrpežljivost.


Najbolj brano