Drugi krog posvetovanj pri Pahorju predvidoma 24. ali 25. februarja

Drugi krog posvetovanj vodij poslanskih skupin glede možnosti oblikovanja nove vlade bo pri predsedniku republike Borutu Pahorju predvidoma 24. oziroma 25. februarja, so danes sporočili iz Pahorjevega urada. Odločitev, ali bo DZ predlagal kandidata za predsednika vlade, mora v skladu z ustavo sporočili najpozneje do vključno 28. februarja.

Drugi krog posvetovanj vodij poslanskih skupin glede možnosti 
oblikovanja nove vlade bo pri predsedniku republike Borutu 
Pahorju   predvidoma 24. oziroma 25. februarja. Foto: STA
Drugi krog posvetovanj vodij poslanskih skupin glede možnosti oblikovanja nove vlade bo pri predsedniku republike Borutu Pahorju predvidoma 24. oziroma 25. februarja. Foto: STA

LJUBLJANA > Borut Pahor je pogovore začel po padcu vlade Marjana Šarca. Po prvem krogu posvetovanj z vodji poslanskih skupin je v skladu s 111. členom ustave sklenil, da je za njegovo odločitev o tem, ali DZ predlaga kandidata za predsednika vlade ali ne, potreben še drugi krog pogovorov z vodji tistih poslanskih skupin, ki glede tega predsedniku v prvem krogu še niso podale dokončnega stališča.

Predsednik republike je vodje teh poslanskih skupin prosil, naj si vzamejo potreben čas za temeljit razmislek in dobro premišljeno odločitev. Predsednik podpira pogovore med strankami o možnosti za oblikovanje vlade, tudi če do dogovora ne bi prišlo in bodo sledile predčasne volitve. Odprt dialog je namreč po njegovem prepričanju v takih okoliščinah preizkus zrelosti demokratične politične kulture, so v današnjem sporočilu za javnost navedli v uradu predsednika republike.

V tem času je Pahor večkrat javno poudaril, da si Slovenija, v tem mandatu ali po predčasnih volitvah, zasluži vlado s prepričljivo večino v DZ in programom dela, v katerem bodo koalicijske stranke skupno oblikovale prednostne naloge. Če se bo odločil DZ predlagati kandidata za predsednika vlade, pa se želi prepričati, da ima zadostno podporo poslank in poslancev.

Ker si želi po drugem krogu posvetovanj vzeti potreben čas za končno odločitev o morebitni predložitvi kandidata za predsednika vlade DZ, Pahor ocenjuje, da je primeren rok za drugi krog posvetovanj v ponedeljek oz. torek, torej 24. oziroma 25. februarja, so še navedli v njegovem uradu.

V tem času potekajo pogajanja za oblikovanje vlade SDS, SMC, NSi in Desus. Prvak SDS Janez Janša je v četrtek sporočil, da je, kar zadeva vsebino, možno sestaviti večinsko koalicijo.


Najbolj brano