Drugi dan predčasnega referendumskega glasovanja 1,65-odstotna udeležba

Po podatkih okrajnih volilnih komisij se je v sredo predčasnega glasovanja na treh zakonodajnih referendumih udeležilo 28.016 volilcev oziroma 1,65 odstotka vseh volilnih upravičencev. V dveh dneh predčasnega glasovanja skupaj pa je glas oddalo 2,55 odstotka volilcev. Predčasno glasovanje je mogoče še danes.

Predčasno glasovanje v Kopru Foto: Aljaž Novak
Predčasno glasovanje v Kopru Foto: Aljaž Novak

LJUBLJANA > V torek sta se predčasnega glasovanja udeležila 15.202 volilca oz. 0,9 odstotka volilnih upravičencev. Prvi in drugi dan skupaj je tako predčasno glasovalo 43.218 volilcev oz. 2,55 odstotka volilnih upravičencev.

Za primerjavo, na referendumu o noveli zakona o vodah julija lani je prvi dan predčasnega glasovanja glas oddalo 24.707 volilcev oz. 1,45 odstotka volilnih upravičencev, drugi dan 30.113 oz. 1,77 odstotka, zadnji dan pa 29.376 oz. 1,73 odstotka volilk in volilcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 84.196 volilk in volilcev oz. 4,96 odstotka upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu pa je bila 46,46-odstotna.

Okrajne volilne komisije zaenkrat sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi. V nedeljo po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi objavljali za vsak referendum posebej, poleg sprememb zakona o vladi še za referenduma o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi.

Predčasno glasovanje poteka še danes do 19. ure na 95 voliščih po državi, večinoma na sedežih upravnih enot. V Ljubljani pa je volišče za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču.


Najbolj brano