Drugemu tiru 112 milijonov od NLB

Predstavniki družbe 2TDK in NLB so danes podpisali 112,5 milijona evrov vredno pogodbo za financiranje drugega tira. “Slovenija lahko z logistiko ustvari nekaj deset odstotkov bruto domačega proizvoda in zgradi drugo razvojno os Evrope med Koprom in Gdanskom,” je ob tem poudaril predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak.

Direktor 2TDK Marko Brezigar, generalni direktor 2TDK Dušan 
Zorko, predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak ter pomočnik uprave 
za korporativno in investicijsko bančnistvo v NLB Andrej Lasič.

 Foto: STA
Direktor 2TDK Marko Brezigar, generalni direktor 2TDK Dušan Zorko, predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak ter pomočnik uprave za korporativno in investicijsko bančnistvo v NLB Andrej Lasič.  Foto: STA

LJUBLJANA > V finančni konstrukciji drugega tira so bila sicer posojila poslovnih bank načrtovana v višini 167 milijonov evrov, a je generalni direktor 2TDK Dušan Zorko izpostavil, da je družba doslej na projektu našla za 110 milijonov evrov prihrankov, zaradi česar je potreba po kreditih manjša.

V NLB ocenjujejo, da je zdaj pravi trenutek za zagon infrastrukturnih projektov, sploh glede na to, da se gospodarstvo ohlaja. “V kriznih razmerah so veliki infrastrukturni projekti tisti, ki imajo pomembne multiplikativne učinke na celotno gospodarsko okolje,” je poudaril Blaž Brodnjak.

Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB

“V kriznih razmerah so veliki infrastrukturni projekti tisti, ki imajo pomembne multiplikativne učinke na celotno gospodarsko okolje.”

“Imamo geostrateški položaj, ki ga sam primerjam s singapurskim. Smo srce Evrope in z zagonom te panoge lahko naredimo res velik preboj,” je o logistiki in drugem tiru Divača-Koper prepričan Brodnjak.

Nevarnost novega zamika začetka gradnje

V 2TDK so sredi postopka izbire izvajalcev za glavna dela na drugem tiru, za posel se je v drugi krog prebilo deset gradbincev, največ kitajskih in turških podjetij. Računajo, da bi kljub pritožbam v prvem delu razpisa pogodbi z izvajalcema podpisali konec letošnjega leta.

Drugi tir nima več časovne rezerve

“Projekt že zamuja za šest mesecev, vsaka nadaljnja zamuda pa pomeni, da je ogrožen časovni rok gradnje konec leta 2025,” so danes opozorili v projektnem svetu za civilni nadzor drugega tira, ki ga vodi Jadran Bajec. Glede morebitnega prenosa investitorstva projekta z 2TDK na Slovenske železnice (SŽ) projektni svet opozarja, da to lahko pomeni nov časovni zamik. Opozoril je, da prepočasi poteka tudi postopek državnega prostorskega načrta za umeščanje polne dvotirnosti. “Rok je leta 2023, ker je predolgo, cena izdelave DPN pa je 5,5 milijona evrov, kar je odločno preveč,” pravi Bajec.

Medtem pa je nova vlada pripravila zakonske spremembe, ki bi omejile možnost socialnega dumpinga pri ponudnikih gradbenih del, s čimer bi lahko omejevala konkurenco prav podjetij iz Kitajske in Turčije. “Družba 2TDK bo zakonodajo vedno spoštovala. Če pa bo zaradi sprememb prišlo do zamika pri realizaciji drugega tira, pa se mora tisti, ki to dela, vprašati, kaj to pomeni za ceno in roke. V kolikor bo logistika zaostajala v Sloveniji, bo Luka Koper izolirana v Evropi,” je posvaril Dušan Zorko. Pri projektu drugi tir pa časovnih rezerv ni več, sicer konkurence v sosednjih državah ne bo več mogoče dohiteti.


Najbolj brano