Dokler je Podgoršek minister, se ne more ponovno včlaniti v DeSUS in kandidirati za predsednika

Po ugibanjih o morebitni kandidaturi ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška za predsednika DeSUS je možnosti njegove ponovne včlanitve v DeSUS in kandidature v sredo obravnavala statutarna komisija DeSUS. Sklenila je, da ponovna včlanitev Podgorška ob hkratni ohranitvi položaja ministra ni mogoča. Minister napoveduje nadaljevanje dela na resorju.

Kmetijski minister Jože Podgoršek Foto: Borut Živulović/BOBO
Kmetijski minister Jože Podgoršek Foto: Borut Živulović/BOBO

LJUBLJANA > Kot so v pisnem sporočilu spomnili v stranki, iz 41. člena statuta DeSUS izhaja, da mora v primeru izstopa DeSUS iz vladne koalicije njen minister odstopiti, sicer mu preneha članstvo v stranki. Podgoršek je ostal na položaju ministra tudi po decembrskem izstopu stranke iz koalicije Janeza Janše, zato mu je prenehalo članstvo v DeSUS. Izvršni odbor se je s tem seznanil 25. marca.

Morebitna njegova ponovna včlanitev v DeSUS ob hkratni ohranitvi ministrskega položaja pa bi ponovno vzpostavila situacijo, ki bi sovpadala z navedeno določbo statuta, ki določa prenehanje članstva ministra v stranki, so v DeSUS pojasnili po sredini odločitvi komisije za statutarna vprašanja in pritožbe.

DeSUS, ki ga začasno vodi Brigita Čokl, se bo na volilnem kongresu sestal predvidoma 19. junija. Na kongresu naj bi želel za predsednika kandidirati tudi minister Podgoršek. Kandidira pa lahko le, če je član stranke. Sam je sicer že večkrat poudaril, da pri svojem delu uživa podporo strankinih poslancev.

Danes je v odzivu na odločitev statutarne komisije za STA ponovil svoje navedbe, da deluje državotvorno in predvsem v skrbi za sektor, ki ga vodi, in sicer s podporo poslancev poslanske skupine DeSUS. S takšnim delom želi tudi nadaljevati, je dodal.

Rok za vložitev kandidatur za individualne funkcije v DeSUS se izteče v soboto. Za zdaj sta kandidaturo napovedala Ljubo Jasnič in Felix Srečko Krope. Končno število kandidatov bo znano v prihodnjem tednu.


Najbolj brano