Dnevi do volitev v znamenju zakona o dohodnini

Vlada bo v prihodnjih tednih z energetskimi boni odgovorila na podražitve energije, ne glede na opozicijske grožnje z referendumom pa bo šla koalicija naprej tudi z zakonom o dohodnini, ki zaposlenim napoveduje višje neto plače. To so po sestanku s poslanci, ki podpirajo vlado, javnosti sporočili predsedniki koalicijskih strank.

Na koalicijskem sestanku so razpravljali podporniki vlade.   Foto: Daniel Novakovic/STA
Na koalicijskem sestanku so razpravljali podporniki vlade.  Foto: Daniel Novakovic/STA

BRDO PRI KRANJU > Vlada bo odgovorila na energetske podražitve z uvedbo energetskih bonov, je po sestanku koalicije zagotovil predsednik NSi Matej Tonin. Kdo in pod kakšnimi pogoji bo upravičen do njih, bo znano v prihodnjih tednih, ko bo ministrstvo za infrastrukturo pripravilo rešitve.

Naj se Slovenci odločijo, ali želijo višje plače

Poslanci in ministri so se po Toninovih besedah na današnjem sestanku največ pogovarjali prav o energetskih bonih in o zakonu o dohodnini, od katerega koalicija ne odstopa. Zakon bi zaposlenim prinesel višje neto plače, manj obdavčene nagrade za delo, pa tudi nižji davek na kapitalske dobičke in najemnine. Ker bi vse to na drugi strani zmanjšalo proračunske prihodke, mu v opoziciji nasprotujejo, Levica pa je že napovedala, da bo zanj zahtevala posvetovalni referendum.

Matej Tonin

predsednik NSi

“Zakon o dohodnini odloča o tem, ali Slovenija želi iti naprej, v prihodnost, ali se vrača v preteklost, v Jugoslavijo.”

Grožnje z referendumom vlade ne skrbijo, je dal vedeti predsednik vlade Janez Janša. Padali so tudi predlogi, da koalicija sprejme izziv in podpre predlog o posvetovalnem referendumu o zakonu, ki vsem dviga plače, je dejal. “Naj se Slovenci odločijo, ali so za to, da imajo večje plače, ali ne,” je navrgel. Na vladi bodo preverili, kakšne so možnosti, da bi referendum potekal hkrati z volitvami v DZ, da ne bi nastajali dodatni stroški.

Za Tonina je zakon o dohodnini ključen za prihodnost Slovenije: “Zakon o dohodnini odloča o tem, ali Slovenija želi iti naprej, v prihodnost, ali se vrača v preteklost, v Jugoslavijo.” Slovenijo zapuščajo najbolj inovativni kadri, ki tu ne morejo uresničiti svojih talentov, je opozoril in dodal, da je ta zakon namenjen prav njim. Zakon o dohodnini bo ena ključnih tem, ki bo zaznamovala dneve do volitev, je napovedal.

Demografski sklad na stranskem tiru

V parlamentarni proceduri je obstal tudi predlog zakona o demografskem skladu, ki mu opozicija prav tako nasprotuje in napoveduje referendum. Predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek je dal vedeti, da sprejetje tega zakona za koalicijo ni več prednostna naloga. Demografski sklad je bil prioritetna tema za nekdanjo koalicijsko partnerico Desus in bo po Počivalškovih besedah nujna prednostna razprava naslednje vlade.

Janša je na srečanje povabil tudi del opozicije, ki v državnem zboru večinoma podpira predloge vlade. Prišla sta le predsednik SNS Zmago Jelinčič in poslanec poslanske skupine Desus Robert Polnar. Janša je po srečanju povedal, da so vsi prisotni pokazali voljo za sodelovanje tudi v prihodnje.


Najbolj brano