Čestitke Šarcu in zahvale Cerarju

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker se dosedanjemu slovenskemu premierju Miru Cerarju zahvaljuje za "odlično sodelovanje", novemu premierju Marjanu Šarcu pa čestita za imenovanje na položaj in mu želi veliko uspeha v novi vlogi, je danes v Bruslju povedal govorec komisije Alexander Winterstein. Tudi škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Filo in mufti Nedžad Grabus sta čestitala premierju Šarcu ob imenovanju 13. slovenske vlade.

Slovenski premier Marjan Šarec Foto: STA
Slovenski premier Marjan Šarec Foto: STA

BRUSELJ, LJUBLJANA > Jean-Claude Juncker piše pismo Miru Cerarju in Marjanu Šarcu, je še pojasnil govorec komisije.

Predsednik komisije je takoj po volitvah v začetku junija čestital tudi zmagovalcu slovenskih parlamentarnih volitev, vodji SDS Janezu Janši, in izrazil prepričanje, da bo prihodnja slovenska vlada dragoceno prispevala k skupnim prizadevanjem za gradnjo demokratične, uspešne in močnejše EU.

Juncker je tedaj Janši čestital tudi s tvitom v slovenščini: "Verjamem, da boš pomembno prispeval k oblikovanju demokratične, uspešne in močnejše Evrope po meri njenih državljank in državljanov."

V evangeličanski cerkvi upajo, da si bo Šarec prizadeval za pravična gospodarska in socialna razmerja v državi in njen vsesplošni duhovni napredek. Nedžad Grabus pa verjame, da bo združeval ljudi za skupno dobro.

"Pomen slehernega človeka kot posameznika, njegova svoboda ter etika odgovornosti in dolžnosti so namreč vrednote, ki so najbolj pomembne v časih, ko se tudi naša slovenska družba spopada s krizo vrednot," je zapisal Geza Filo. Če želimo Slovenci trdno stati na svojih nogah, se mora Slovenija naprej premakniti kot eno in ostati tolerantna in odprta družba, je dodal.

Slovenski evangeličani po njegovih besedah upajo, da bo nova vlada v svojem odnosu do vseh verujočih na podlagi zakonodaje podpirala in krepila kooperativni model odnosov med državo in verskimi skupnostmi.

Grabus pa verjame, da bo Šarec premagoval "vse umetne razlike, ki se ustvarjajo v družbi". Upa, da bo v svojem mandatu namenil pozornost tudi vlogi verskih skupnosti v Sloveniji, s tem pa tudi vlogi Islamske skupnosti v Sloveniji.

Že v četrtek je po potrditvi vlade v DZ Šarcu čestital tudi ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore. Zaželel mu je obilo blagoslova. Ob tem je izrazil upanje v konstruktivno sodelovanje s Slovensko škofovsko konferenco.


Najbolj brano