Česnik dobil podporo komisije DZ za Slovence v zamejstvu in po svetu

Parlamentarna komisija za Slovencev v zamejstvu in po svetu je danes podprla kandidaturo Petra Jožefa Česnika za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki bo tako prevzel vodenje istoimenskega urada vlade. Česnikovo predstavitev je kot ustrezno podprlo šest članov komisije, dva sta bila proti.

Parlamentarna komisija za Slovencev v zamejstvu in po svetu je 
danes podprla kandidaturo Petra Jožefa Česnika za ministra za 
Slovence v zamejstvu in po svetu. Foto: STA
Parlamentarna komisija za Slovencev v zamejstvu in po svetu je danes podprla kandidaturo Petra Jožefa Česnika za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Foto: STA

LJUBLJANA > Na predstavitvi so člani komisije s svojimi vprašanji ministrskemu kandidatu iz vrst Stranke Alenke Bratušek največ pozornosti namenili predvsem mlajšim generacijam Slovencev v zamejstvu in po svetu in temu, kako jih pritegniti za sodelovanje z matično domovino in ohranjanju slovenstva, ter še večjemu sodelovanju in povezovanju strokovnjakov slovenskih korenin iz tujine s Slovenijo. Slovensko srenjo slovenskega rodu je po besedah kandidata potrebno "vključiti v našo vprego".

"Jaz bom boben, na katerega se bo tolklo," je napovedal in še dejal, da so njegova vrata odprta za vse, tako zamejce kot Slovence po svetu.

73-letni Česnik, sicer avstralski Slovenec, je svojo predstavitev začel s svojo osebno življenjsko zgodbo in dejal, da mu je predvsem tematika čezmorskih izseljencev "čustveno izredno blizu". Menil je sicer, da je potrebno prednost nameniti predvsem zamejcem ter odpraviti administrativne ovire za tiste Slovence, ki se želijo vrniti iz tujine, kamor sodi tudi nostrifikacija njihove izobrazbe.

Po njegovem bo potreben premik tudi z mrtve točke, kar zadeva predstavnika slovenske narodne skupnosti v Italiji v italijanskem parlamentu.

Zavzel se je tudi za povezovanje med organizacijami v Sloveniji, ki se ukvarjajo z zamejci in izseljenci, tesno sodelovanje urada z drugimi ministrstvi, kot so ministrstvo za finance, izobraževanje, javno upravo, zunanje zadeve itd.

Sam podpira tudi ureditev muzeja izseljenstva in načeloma, da bi imeli Slovenci iz tujine svojega predstavnika v državnem zboru, a je to po njegovih besedah predvsem v rokah samih poslancev.


Najbolj brano