Brežan prvi minister iz Posočja, v vladi še Arčon in Bešič Loredan

Po štirih mandatih vodenja Občine Tolmin se Uroš Brežan podaja novim izzivom naproti kot minister za naravne vire in prostor. Po njegovem odhodu bo občino vodil eden od podžupanov. V primorskem delu vladne ekipe bosta še Matej Arčon kot minister za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Danijel Bešič Loredan na čelu zdravstvenega resorja. Mateja Tašnerja Vatovca kot ministra za delo danes (še) niso potrdili.

Uroš Brežan Foto: Neva Blazetič
Uroš Brežan Foto: Neva Blazetič

SLOVENIJA > Da si dolgoletni tolminski župan Uroš Brežan želi nadaljevati karierno pot na državni ravni, je bilo jasno že ob njegovi kandidaturi za poslanca v državnem zboru. Na listi Gibanje Svoboda mu je uspelo ob 70-odstotni udeležbi v tolminskem okraju zbrati največ oziroma 33 odstotkov glasov, kar pa ni bilo dovolj, saj je bil izid za dober odstotek nižji od dosežka na državni ravni. Šesti mandat je pripadel Danijelu Krivcu (SDS).

Izkušnje bodo v pomoč

Obrnilo pa se je tako, da je Robert Golob 50-letnemu Brežanu ponudil vodenje ministrstva za naravne vire in prostor. “Bil sem počaščen za izkazano zaupanje, ko me je povabil v svojo ministrsko ekipo. Premislek ni bil preprost, saj odločitev na nek način pomeni, da za sabo puščam več kot 15-letno delo v Občini Tolmin, obenem pa se tudi zavedam, da je funkcija izjemno zahtevna in odgovorna in da bodo dosedanje izzive nadomestili še zahtevnejši. Kljub temu sem področje, ki mi bo zaupano, dobro spoznal že s perspektive župana, zato verjamem, da mi bodo pridobljene izkušnje v pomoč pri opravljanju nove funkcije,” je danes povedal Brežan.

Kot pravi, sta pri odločitvi, da sprejme povabilo, prevladala izziv in želja, da pridobljeno znanje uporablja tudi v širšem okolju.

Vodenje občine bo prevzel eden od podžupanov

“Občina Tolmin bo ostala v skrbnih rokah in zastavljeni projekti bodo nemoteno tekli dalje, vodenje pa bo do jesenskih lokalnih volitev prevzel eden od podžupanov, ki ga bom sam pooblastil za to.” Podžupana sta Tomaž Štenkler (SD) in Matej Skočir (Lista Uroša Brežana).

Brežan ima poleg vodenja občine tudi vrsto drugih izkušenj: sodelovanje v slovenski delegaciji odbora regij, sopredsedovanje združenju Alpsko mesto leta, dolgoletno aktivno sodelovanje v nacionalnih občinskih združenjih in svetu zahodne kohezijske regije, tuje mu pa ni niti spogledovanje z državno politiko skozi delo v državnem svetu v mandatu 2012-2017. Pričakovati je, da bo sledil enakim usmeritvam, ki jih je predstavljal v času kandidature za poslanca: “Verjamem, da si Slovenija zasluži politiko, ki ima pozitiven odnos do podeželja, manj razvitih območij ter skladnega regionalnega razvoja in je hkrati trdno zavezana temeljnim demokratičnim načelom ločitve izvršne, zakonodajne in pravosodne veje oblasti, človekovim pravicam in svobodi novinarskega poklica.”

Pričakovati je tudi, da bo Brežanovo ministrovanje zeleno obarvano. Je namreč član skupine Zelenih v evropskem odboru regij in se zaveda nujnosti zelenega in digitalnega prehoda.

Matej Arčon: “Čezmejni prostor dobro poznam tudi kot nekdanji župan”

“Zelo sem zadovoljen z razpletom, da smo se dokončno dogovorili, da dobim ta resor. Čezmejni prostor zelo dobro poznam, tudi kot nekdanji župan Nove Gorice in kot podpornik skupne kandidature Nove Gorice in Gorice za evropsko prestolnico kulture,” je danes povedal goriški kandidat za ministra in nekdanji novogoriški župan Matej Arčon.

Matej Arčon Foto: Leo Caharija

“O prioritetah še ne bi govoril, dokler ne bodo uradno vložene kandidature, lahko pa napovem, da bo moj prvi uradni obisk v sosednji Gorici,” je razkril.

Nova Gorica tako dobiva predsednika vlade in ministra.

Danijel Bešič Loredan: “Nova covidna strategija je nared za jesen”

Kandidat za zdravstvenega ministra Danijel Bešič Loredan ve, da ga čakajo trdo delo in pogajanja z vsemi zastopniki v zdravstvu zaposlenih, zlasti pa iz zdravstvene nege in mladih zdravnikov, saj je veliko odprtih vprašanj.

Verjame, da mu bo ob podpori novega predsednika vlade in predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba uspelo, kar načrtujejo. “Zame je to izjemna čast; sem hkrati kandidat za podpredsednika vlade. Do 3. junija mora biti nared vse, da v primeru potrditve v DZ takoj zavihamo rokave. Imamo načrt dela in ekipo.”

Danijel Bešič Loredan

V njej so trije državni sekretarji, vodja kabineta, generalni sekretar in pet strokovnih sodelavcev. Imen še ne razkriva. Ve, da mu z ekipo ne bo lahko, saj je bil “resor 20 let nedotaknjen, covid-19 mu je naredil dodatno brazgotino”. Nova covidna strategija je nared, “saj moramo v jesenski morebitni val epidemije vstopiti pripravljeni in ne ponavljati starih napak”.

Če ne bi bil kandidat za ministra, bi Danijel Bešič Loredan sprejel mesto nadomestnega poslanca, saj “izid volitev zavezujoč in moramo upravičiti zaupanje ljudi”.


Najbolj brano