Odzivi opozicije ob Hojsovem odstopu

Odstop notranjega ministra Aleša Hojsa je predsednico SAB Alenko Bratušek presenetil, kaže pa na to, da si je delo policije očitno “predstavljal nekako po svoje”. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je opomnil, da so v stranki opozarjali na sumljive vladne prakse, zdaj pa se kažejo razsežnosti. Odstopiti bi morala celotna vlada, meni koordinator Levice Luka Mesec, temu mnenju se pridružuje tudi predsedujoča SD Tanja Fajon.

Aleš Hojs Foto: Sta
Aleš Hojs Foto: Sta

LJUBLJANA > Premierju Janezu Janši Alenka Bratušek predlaga razmislek o tem, ali ne bi bilo prav, da “tudi sam stopi pred ogledalo” in prevzame odgovornost za dogajanje z zaščitno opremo v času krize. Bratuškova je v izjavi za medije izrazila zadovoljstvo, da policija opravlja svoje delo oziroma da preiskuje tudi vladne funkcionarje, ne glede na to, kdo je šef policije, in ne glede na to, kdo vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

Alenka Bratušek (foto: Sta)

“Po slovenski ustavi je tako, da dokler ti krivda ni dokazana nisi kriv,” je Bratuškova komentirala današnje preiskave pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Je pa po njenih besedah vprašanje, kako bo “s tem nahrbtnikom” lahko še naprej opravljal svojo funkcijo.

Ob tem je Bratuškova izrazila upanje, da je zdaj vendarle na mizi dovolj podatkov, da štiri opozicijske stranke strnejo vrste in končno ugotovijo, kako pripeljati državo do predčasnih volitev. Edino konstruktivna nezaupnica je po njenem mnenju način, ki lahko zagotovi neko prehodno projektno vlado, po tem pa predčasne volitve.

Bratuškova: Hišne preiskave so večkrat namenjene resničnostnemu šovu v politiki

Zato bi opozicija sicer potrebovala absolutno večino v DZ, ki pa je ta trenutek nima. A Bratuškova je poudarila, da morajo najprej vrste strniti štiri opozicijske stranke. “Potem bomo pa lahko gledali tudi po drugih,” je pojasnila, med prvimi, s katerim bi se na to temo lahko pogovarjali, pa omenila Desus.

Je pa Bratuškova ob tem tudi spomnila na hišne preiskave pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću pred skoraj desetletjem. V tem primeru zadeva po njenih besedah še vedno ni končana. “Hišne preiskave so večkrat namenjene nekemu resničnostnemu šovu v politiki, kar je hudo narobe,” je opomnila. Zato se je zavzela, da bi postopki zdaj, ko so hišne preiskave opravljene, tudi hitro stekli, da bo jasno, ali je bilo kaj narobe ali ne.

Šarec: Neodvisnost organov pregona očitno trn v peti vladajočih

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je ob hišnih preiskavah in odstopu ministra Aleša Hojsa opomnil, da so v stranki opozarjali na sumljive vladne prakse, zdaj pa se kažejo razsežnosti. “Celotna vlada je zrela za odstop. Prikrivanje z napadi na NPU in celotno policijo kaže, da je neodvisnost organov pregona trn v peti vladajočih,” je zapisal na Twitterju.

Marjan Šarec (foto: Sta9

Na aktualno dogajanje se je na Twitterju odzval tudi vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. “Odstop ministra Hojsa in prvega policista Travnerja je posledica tega, da vesta, kaj policija preiskuje. S svojim dejanjem preusmerjata pozornost od najbolj odgovornih za vse nepravilnosti pri nabavi zaščitne in medicinske opreme. Čas je za odstop vlade,” je pozval.

Mesec: Odstopi naj celotna vlada

Odstop notranjega ministra Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Travnerja ni dovolj, odstopiti bi morala celotna vlada, meni koordinator Levice Luka Mesec. V Levici si bodo po njegovih besedah prizadevali za zaščito neodvisnosti policije, temeljito izvedbo policijskih preiskav in čimprejšnje predčasne volitve.

Kot je v današnji izjavi za medije dejal Mesec, sta Hojs in Travner odstopila potem, ko so “korupcijo z maskami več kot dva meseca poskušali braniti z lažmi in teorijami zarote”. “Odstopila sta, ker se posipata s pepelom, da nista uspela policije disciplinirati toliko, da tam ne bi bilo več kriminalistov, ki delajo po lastni vesti in poklicni etiki,” je ocenil.

Premier Janez Janša bo po njegovih besedah zdaj verjetno poskušal “nastaviti naslednika, ki bosta partijsko delo v policiji opravila bolje kot Hojs in Travner”.

Mesec je ob tem poudaril še, da je vlada “nemudoma ubrala svojo znano taktiko - osebno diskreditacijo in napade na kriminaliste, kar je popolnoma nezaslišano”. V Levici ne bodo dopustili ustrahovanja državljanov ali uslužbencev pri opravljanju svojega dela, je dodal.

Fajonova poziva Janšo k odstopu

Predsedujoča SD Tanja Fajon odstopa notranjega ministra Aleša Hojsa in direktorja policije Antona Travnerja ter pridržanje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška vidi kot dokaz, da vlada ne more več delovati. “Nima ne politične in ne moralne odgovornosti, da nadaljuje delo. Zato predsednika vlade Janeza Janšo pozivam, da odstopi,” je dejala.

Tanja Fajon (foto: Sta)

Fajonova je dodala, da naj Janša z odstopom “da priložnost novi vladi, ki bo začela delo, se resno lotila reševanja problemov ljudi, predvsem pa spet dobila zaupanje ljudi”. Kot najboljšo možnost v trenutni situaciji tako vidi predčasne volitve.

Predsedujoča SD domneva, da vladi ni uspelo “prekriti ali ustaviti hišnih preiskav”.

Odstop ministra je Fajonovo presenetil. Ocenila je, da so njegova pojasnila nepomembna in neresna. “Smo sredi globoke krize. Namesto, da bi se vlada ukvarjala z reševanjem problemov ljudi, se veliko preveč ukvarjamo s kriminalom epskih razsežnosti, ki verjetno sega v vrh same vlade,” je dejala.

Spomnila je, da so v SD proti Hojsu vložili interpelacijo. “Sem pa po svoje zadovoljna glede na to, da smo Socialni demokrati vložili interpelacijo, upravičeno, z dovolj razlogi, zakaj pričakujemo njegov odstop. Vrh ledene gore je bil Thompsonov koncert, ampak dovolj je drugih razlogov, da si je minister zaslužil našo nezaupnico. Tako da nam je mogoče samo olajšal delo,” je povedala.

Glede pojasnil ministra pravi, da gre za preusmerjanje pozornosti. “Očitno ve minister Hojs, kdo je ta globoka država. Še enkrat, ti izgovori so zelo neresni,” je poudarila. Meni, da gre le za preusmerjanje pozornosti. Izpostavila je še, da je imela Nova24TV informacije o napovedanih hišnih preiskavah že v ponedeljek, Hojs pa je bil v preteklosti direktor te televizije. Poudarila je, da to dejstvo “pove vse”.

Hojs je danes sporočil, da je ob današnjih hišnih preiskavah glede nabav zaščitne opreme, ki jih vidi kot politično motivirane, premierju Janši ponudil svoj odstop, Janša pa ga je sprejel. Ob tem je Hojs dodal, da je sam sprejel tudi odstop generalnega direktorja policije Travnerja.

Kot je pojasnil, o današnjih hišnih preiskavah glede nakupov opreme vnaprej ni bil obveščen, danes okoli 8. ure pa ga je namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica obvestil, da NPU izvaja hišne preiskave pri več osebah in na več lokacijah, med drugim tudi pri varovani osebi, ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku. Uro za tem je prejel tudi obvestilo, da je bila ministru za čas hišne preiskave odvzeta prostost.

“Težko me boste prepričali, da ne gre za politično policijo, da ne gre za to, da policija ni v službi državljanov, ampak v službi globoke države,” je dejal minister. Globoka država je po njegovih navedbah rak rana slovenske družbe in tista, ki ovira, da nismo spodobna in verodostojna evropska država.


Najbolj brano