Bi vlada prepovedala obratovanje smučišč?

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je v pogovoru za sobotni Dnevnik izjavil, da je povsem mogoče, da bi vlada prepovedala obratovanje žičnic, če bo zaradi zaostritve energetske krize to potrebno. Žičničarji so ogorčeni, a minister jih je že nekoliko pomiril, češ da je govoril o zelo hudih scenarijih.

Če bi se energetska kriza zelo zaostrila, obstaja tudi  možnost 
prepovedi obratovanja žičnic.  Foto: Saša Dragoš
Če bi se energetska kriza zelo zaostrila, obstaja tudi možnost prepovedi obratovanja žičnic.  Foto: Saša Dragoš

SLOVENIJA > “Pozimi so recimo velik porabnik energije smučišča in povsem mogoče je, da bi vlada prepovedala obratovanje žičničarjem. Tako ne bi smučali tistih nekaj koncev tedna, bi pa zato lahko vzdrževali vse ključne dejavnosti v državi, med katere sodi tudi ogrevanje ljudi,” je za Dnevnik izjavil minister Bojan Kumer.

Žičničarji so se odzvali z ogorčenjem in opozorili na multiplikativne učinke, saj bi zaprta smučišča pomenila izpad prihodka ne le za njihove upravljalce, temveč tudi okoliške hotele, gostince in druge ponudnike turističnih storitev, tudi njihove dobavitelje. “Ogorčen sem nad takimi izjavami, ne morem si niti predstavljati, da so resnične,” je za Fince dejal Boštjan Paradiž, podpredsednika združenja žičničarjev in direktor družbe Vabo, ki upravlja smučišče na Kopah. “Najlažje je zapirati. Posledice takih odločitev bodo čutili tisti, ki jih bodo sprejeli. Ali pa nas morda nameravajo potopiti,” pa se je vprašal Janez Janša, lastnik in direktor Krvavca, in dodal, da so se na ministrstvu za infrastrukturo pred kratkim pogovarjali o stroških električne energije, medtem ko zapiranja smučišč ni omenjal nihče. Pozneje sta se oba, kot sta povedala za N1, po telefonu pogovorila z ministrom, ki jima je zagotovil, da je bila izjava o žičničarjih “vzeta iz konteksta” oziroma “malo nerodna”. Pojasnil jima je, da je govoril o hudih scenarijih, ko bi morala država razmišljati o tem, ali zapreti bolnišnico ali smučišče, sta povedala. Kot je bilo razumeti, ju je minister v pogovorih vsaj nekoliko pomiril.


Najbolj brano