Bešič Loredan: V telefonskem pogovoru z Zemljičem ni šlo za grožnje

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je na novinarski konferenci po pogajanjih z zdravniškimi sindikati odzval na očitke sindikata Fides o grožnjah in pritiskih podpredsedniku sindikata Gregorju Zemljiču. Zatrdil je, da v telefonskem pogovoru ni šlo za grožnje, pač pa so ga “odnesla čustva”.Bešič Loredan je telefonski klic Zemljiču danes potrdil: “Šlo je za 
osebni klic kolega kirurga kolegu internistu in ja, čustva so me 
odnesla.” Foto: Nace Hočevar/STA
Bešič Loredan je telefonski klic Zemljiču danes potrdil: “Šlo je za osebni klic kolega kirurga kolegu internistu in ja, čustva so me odnesla.” Foto: Nace Hočevar/STA

LJUBLJANA > V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki na današnjih pogajanjih z vlado sicer ni dosegel dogovora, so namreč Bešiču Loredanu očitali, da naj bi v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata in vodje pogajalske skupine Fidesa Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado.

Minister naj bi Zemljiču med drugim dejal, da ima “ukaz s strani premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides”.

Bešič Loredan je telefonski klic Zemljiču danes potrdil: “Šlo je za osebni klic kolega kirurga kolegu internistu in ja, čustva so me odnesla,” je dejal in dodal, da ni šlo za osebne grožnje.

Pred klicem naj bi se po njegovih besedah sicer dogajalo marsikaj. Kot je dejal, mu je še pred Fidesovo napovedjo stavke takratni vodja pogajalske skupine in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin predlagal, naj “se zmenijo pod mizo, ker so to vedno tako počeli”. Sam pa da je odvrnil, da bo tokrat drugače.

Nato naj bi se 11. novembra sestal z Zemljičem in ga prosil, da se pogovorita, kar sta tudi storila. Po obvestilu Fidesa o zaostritvi sindikalnih aktivnosti, pa se je zgodil telefonski klic.

“Nisem si predstavljal, da kdo lahko to snema,” je poudaril minister. Na vprašanje, ali torej obstaja tonski posnetek klica, je odgovoril, da je to vprašanje za Fides. “Če sem karkoli naredil narobe in bodo sproženi postopki, bom vse postopke tudi opravil,” je dodal.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je izpostavila, da groženj Bešič Loredana, ki jih v dopisu na generalni sekretariat vlade povzema Fides, ni zaznala. Na vprašanje, ali bi sama po telefonu nekomu dejala, da ima pripravljene podatke o zdravnikih, ki jih bodo objavili, kar naj bi Zemljiču dejal Bešič Loredan, je odgovorila, da je to vzeto iz konteksta.

Zemljiču se Bešič Loredan sicer na današnjih pogajanjih ni opravičil, ker te teme na pogajanjih “niso odpirali”.

Predsednik vlade Robert Golob se je o teh očitkih z Bešičem Loredanom pogovoril, je zatrdil v izjavi za medije ob robu današnjega obiska NUK.

Pogovor s premierjem je Bešič Loredan potrdil. V kabinetu predsednika vlade pa naj bi mu razložili, da njegovi klici nikoli niso osebni, pač pa vedno kliče kot podpredsednik vlade in minister za zdravje.

Minister tako še vedno uživa podporo predsednika vlade, ob čemer je Golob prepričan, da uživa tudi veliko podporo med državljani.


Najbolj brano