Beovićeva o različici omikron: Po prvih podatkih se širi hitreje od prejšnjih različic koronavirusa

Različica omikron je po prvih podatkih bolj nalezljiva kot doslej odkrite različice koronavirusa, je povedala infektologinja Bojana Beović. Okuženi s to različico so doslej zbolevali za blažjim potekom bolezni. Ni pa še jasno, ali je za blažji potek odločilna starost in ali je k blažjemu poteku prispevalo cepljenje oziroma prebolela okužba.

Bojana Beović Foto: Sta
Bojana Beović Foto: Sta

LJUBLJANA > Beovićeva je ocenila, da je omejitev potovanj iz območij, kjer je prisotna nova različica virusa, smiseln ukrep, vsaj dokler ni znanih več informacij o značilnostih omikrona. "Izkušnje kažejo, da je na ta način nemogoče preprečiti vnose novih različic, lahko pa jih nekoliko upočasnimo," je dejala. V vmesnem času pa se lahko, kot je dodala, primerno organiziramo in po potrebni sprejmemo dodatne ukrepe, če se bo izkazalo, da so ti potrebni.

Po nekaterih namigih virologov bi moralo cepljenje proti različici zaščititi vsaj delno, a je na analize treba še počakati, je pojasnila Beovićeva. Po njenih besedah so si strokovnjaki po svetu v večini enotni, da je ob pojavu nove različice pomembno tako osnovno cepljenje kot cepljenje s poživitvenimi odmerki cepiva proti covidu-19. "Ne samo pri tistih, pri katerih pričakujemo težji potek bolezni, ampak pri vsej populaciji, ker bomo na ta način zmanjšali število obolelih in vsaj delno zamejili širjenje nove različice," je poudarila.

Južnoafriška znanstvenica: Omikron izvira iz Bocvane
Po prvih ugotovitvah nova različica novega koronavirusa omikron izvira iz Bocvane, male države na jugu Afrike, je danes na novinarski konferenci južnoafriškega ministrstva za zdravje sporočila znanstvenica Anne von Gottberg z nacionalnega inštituta za nadzor nad nalezljivimi boleznimi NICD. Kot je povedala, so strokovnjaki v Bocvani prvi identificirali eno od sekvenc različice omikron. Južnoafriški znanstveniki so nato ugotovitve iz sosednje države vnesli v mednarodno bazo podatkov in takrat se je tudi začelo nakazovati zaskrbljujoče veliko število mutacij te različice. S pomočjo informacij iz Bocvane in dodatnih raziskav je južnoafriškim epidemiologom uspelo, da so ponovno hitro naraščanje koronavirusnih okužb, potem ko se je pandemija v regiji občutno upočasnila, povezali z novo različico. O njihovih ugotovitvah je nato južnoafriški minister za zdravje Joe Phaahla v četrtek obvestil javnost. Ministrstvo za zdravje Bocvane je sicer konec prejšnjega tedna pojasnilo, da so prve sume na okužbo z omikronom zaznali pri štirih tujih diplomatih, katerih nacionalnosti niso razkrili. Tiskovna predstavnica ministrstva Shirley Mukamambo je danes potrdila, da je bila četverica 11. novembra pozitivna na testu, analiza njihovih vzorcev pa je 22. novembra potrdila sum, da gre za novo različico B1.1.529. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 26. novembra različico poimenovala kot omikron in jo označila kot skrb vzbujajočo, danes pa je tveganje, ki ga ta predstavlja na globalni ravni, ocenila kot "zelo visoko". Strokovnjaki se bojijo, da je učinkovitost obstoječih cepiv proti covidu-19 ob okužbi s to različico občutno nižja kot sicer.

Opomnila je, da metode, s katero bi povsem ustavili epidemijo, ni, da pa lahko s cepljenjem bistveno zmanjšamo pritisk na bolnišnice, omogočimo ustrezno zdravljenje vseh bolnikov in živimo "kolikor toliko normalno".

Po besedah Tomažiča majhna možnost, da bi bila cepiva proti omikronu neučinkovita
Če je nova različica koronavirusa omikron tako nalezljiva kot delta, njenega širjenja ne bomo mogli preprečiti, je v izjavi pojasnil infektolog Janez Tomažič. Pozval je k spoštovanju osnovnih ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa in k cepljenju. Možnost, da bi bila zdajšnja cepiva proti omikronu neučinkovita, je po njegovih besedah majhna. Vse nove različice virusa so nekoliko slabše občutljive na cepiva, je pojasnil Tomažič, infektolog ljubljanske infekcijske klinike. Ob tem je tiste, ki se z virusom še niso srečali in so t. i. imunsko naivni, pozval k cepljenju. Tiste, ki so polno cepljeni, pa k cepljenju s poživitvenim odmerkom cepiva. "Zanesljivo je, da si bolj zaščiten, če imaš več protiteles, in to je v tem trenutku vse, kar lahko naredimo," je poudaril. Tomažič je izrazil svojo zaskrbljenost glede različice omikron. "Zakaj nas skrbi? Predvsem zato, ker je zaskrbljenost nad različico izrazila Svetovna zdravstvena organizacija," je dejal. Ob tem je izpostavil, da je pri novi različici omikron že znano število mutacij, ni pa še jasno, kakšne so posledice teh mutacij. Prvi odgovori glede različice omikron bodo po njegovi oceni na voljo v 14 dneh. Vsi vodilni laboratoriji že analizirajo virus na celični kulturi, ki ji bodo po besedah Tomažiča dodajali "serum cepljenih in serum prebolevnikov". Na ta način bodo ugotovili, kako se virus obnaša v obeh okoliščinah. Opomnil je, da je različica alfa "svet kolonizirala" v 10 tednih, različica delta pa v petih tednih. "Upam, da omikron tega ne bo naredil še hitreje," je dejal Tomažič. Na vprašanje, kakšen vpliv bo nova različica imela na prihajajoče praznike, je odgovoril, da bomo za božično-novoletne praznike "morali ostati ob jelkah ob domačem ognjišču".

V Sloveniji po zadnji napovedi Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan epidemija covida-19 še naprej upada, kar se kaže tudi v dnevno potrjenih okužbah.

Po oceni Beovićeve je za to zaslužno spoštovanje epidemioloških ukrepov, predvsem pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), prav tako so prepovedana večja zbiranja. "Težko bi rekla, da je prekuževanje že doseglo stopnjo, da bi samo od sebe ustavljalo epidemični val," je menila. Po njenih besedah to pomeni, da je treba vztrajati z obstoječimi ukrepi. Slednji so razmeroma blagi v primerjavi z ukrepi lansko leto, je še izpostavila.


Najbolj brano