Afriška prašičja kuga je pri nas “le še vprašanje časa”

Številna gospodinjstva v času kolin kupijo prašiča pri rejcih, doma pa ga zakoljejo in predelajo. Širjenje afriške prašičje kuge zahteva pri tem večjo previdnost. Pri nas bolezni še niso potrdili, je pa po ocenah lovcev le vprašanje časa, kdaj jo bodo. V tem primeru bo nakupov prašičev tik pred zakolom konec, saj bodo premiki živali prepovedani.

 Na Kitajskem je v letu dni poginilo ali so zaradi bolezni morali 
pobiti več kot 150 milijonov prašičev.  Foto: Profimedia
Na Kitajskem je v letu dni poginilo ali so zaradi bolezni morali pobiti več kot 150 milijonov prašičev.  Foto: Profimedia

PRIMORSKA > Na ministrstvu za kmetijstvo svetujejo kupcem, naj bodo že pri nakupu prašiča pozorni na zdravstveno stanje živali, da torej ta ne kaže kakršnihkoli znakov bolezni ter da prodajalec izpolnjuje predpisane pogoje. “Imetniki prašičev, tudi tisti, ki redijo samo enega prašiča, se morajo vpisati v evidenco imetnikov rejnih živali in registrirati gospodarstvo. Prašiči, ki se premikajo med gospodarstvi, morajo biti ustrezno označeni. Ob premiku mora prašiče spremljati ustrezen spremni list za prašiče,” so na osnovne zakonske zahteve spomnili na ministrstvu.

Tako prodajalec kot kupec se morata zavedati tveganj za vnos in širjenje afriške prašičje kuge, svarijo. Izvajanje biovarnostnih ukrepov je ključni ukrep pri varovanju pred afriško prašičjo kugo in pred drugimi boleznimi. “Glavni ukrepi so prepoved oziroma omejitev vstopa drugim osebam (obiskovalcem, kupcem) v prostore z živalmi, uporaba zaščitne obleke in obutve, čiščenje in dezinfekcija opreme, obleke in obutve, nabava živali iz preverjenih rej, nabava zdravih živali ...,” so našteli.

Nezadržno se širi z vzhoda Evrope na zahod

Bolezen afriške prašičje kuge za človeka ni nevarna. Okuženi divji in domači prašiči pa skoraj zagotovo poginejo in za bolezen ni zdravila. Na Kitajskem, ki je največja proizvajalka in porabnica svinjine, je v letu dni poginilo ali so zaradi bolezni pobili več kot 150 milijonov prašičev. Bolezen se kljub ukrepom nezadržno širi tudi z vzhoda Evrope proti zahodu. Letos se je pri domačih prašičih pojavila v Italiji, na Poljskem, v Romuniji, Ukrajini, Litvi, Bolgariji, Latviji, na Slovaškem in v Srbiji. Pri divjih prašičih pa tudi na Madžarskem, v Estoniji in Belgiji. Danska, denimo, je v teh dneh na meji z Nemčijo postavila 70 kilometrov ograje, da bi preprečila selitve okuženih divjih prašičev.

Ob tem so pojasnili še, da je zakol prašiča na domu za lastno porabo pri nas dovoljen; da torej gospodinjstvo kupi prašiča pri rejcu, ga živega pripelje domov - na registrirano gospodarstvo - in tam zakolje (in še prej omami).

“Zakol prašiča za lastno domačo porabo pa ne pomeni, da nam kupljenega prašiča že na tem gospodarstvu tudi zakoljejo in nato zaklanega pripeljemo domov ter predelamo. To je prepovedano,” še opozarjajo.

V polmeru treh kilometrov pobiti tudi zdrave prašiče

Tveganje za pojav bolezni je tudi pri nas zelo veliko. V tem primeru bo treba na okuženem gospodarstvu usmrtiti in neškodljivo odstraniti vse prašiče. Prav tako bo treba za preprečitev širjenja virusa usmrtiti in odstraniti vse prašiče (tudi zdrave) na okuženem območju v polmeru treh kilometrov od mesta izbruha. Na širšem, ogroženem območju v polmeru vsaj desetih kilometrov od mesta izbruha, pa bodo prepovedani premiki domačih prašičev in svinjine.

Kmalu interventni zakon

Ukrepe pri divjih prašičih bo urejal interventni zakon, ki prihaja v medresorsko usklajevanje, sprejet bo predvidoma v začetku prihodnjega leta. “Lovci smo pripravljeni, imeli smo že več seminarjev in preventivne ukrepe že izvajamo,” pravi predsednik Lovske zveze Koper Fabio Steffe. “To pomeni, da smo pozorni na obnašanje divjih prašičev. V primeru, da najdemo poginulo žival, je ne odstranimo sami, ampak pokličemo center za obveščanje, ki aktivira pristojne veterinarske službe. Enako ob prometnih nesrečah, v katerih je povožen divji prašič. Tudi odstrel divjih prašičev smo že povečali,” našteva Steffe. “Glede na to, kako se bolezen širi, je samo vprašanje časa, kdaj se bo pojavila tudi pri nas,” ocenjuje.


Najbolj brano