Že pred začetkom sezone 60 odstotkov večji obisk Parka vojaške zgodovine

S podmorničarskim vikendom ob koncu tega tedna bodo v Parku vojaške zgodovine v Pivki začeli letošnjo turistično sezono. Že pred tem so zabeležili 60-odstotni porast obiska v prvih treh mesecih letošnjega leta glede na enako lansko obdobje. Lani si je njihove zbirke ogledalo 51.066 obiskovalcev, kar je osem odstotkov več kot leta 2017.

Med obiskovalci Parka vojaške zgodovine je še vedno večina 
domačih gostov, vendar se povečuje tudi število tujih.  Foto: Helena Race
Med obiskovalci Parka vojaške zgodovine je še vedno večina domačih gostov, vendar se povečuje tudi število tujih.  Foto: Helena Race

PIVKA > Med obiskovalci je še vedno večina domačih gostov, vendar se povečuje tudi število tujih. Vse več je po besedah direktorja Parka vojaške zgodovine Janka Boštjančiča obiskovalcev iz sosednjih Italije in Hrvaške, kar je posledica večje prepoznavnosti parka ter trženja v tujini in v Sloveniji.

"Po knjigi vtisov opažamo tudi, da se nekateri tuji ali domači gostje vračajo vsako leto, na primer na poti na morje ali od tam," je na današnji novinarski konferenci povedal Boštjančič. Med njimi je veliko pohval glede novih pridobitev ali novih razstav.

Med novostmi, ki že leto dni privablja obiskovalce, je simulator letenja. Vse od postavitve do danes, torej v letu dni, so zabeležili preko 2000 uporabnikov simulatorja. Še vedno privablja tudi podmornica, v podmorničarskem vikendu pa bodo o življenju na njej z obiskovalci govorili nekdanji podmorničarji.

Maja pripravljajo v parku zdaj že tradicionalni pohod po krožni poti vojaške zgodovine, kjer si lahko pohodniki ogledajo tudi notranjost podzemne trdnjave na Primožu. Konec maja sledi tankovski vikend, septembra pa 13. festival vojaške zgodovine. Množično je obiskana tudi poletna muzejska noč, ki bo letos 15. junija.

Velika pridobitev bo zagotovo vpis Parka vojaške zgodovine v razvid muzejev, kar naj bi se zgodilo v roku meseca dni, je napovedal Boštjančič.

Tradicionalnim prireditvam se letošnjo pomlad pridružuje več novih razstav. Aprila bodo odprli gostujočo razstavo Društva Soška fronta z naslovom Kras 1915-1917. Tik pred poletno muzejsko nočjo pa bodo odprli razstavo o izjemni življenjski zgodbi domačina Franca Želeta.

Še pred poletjem bo muzejska zbirka bogatejša za šolsko letalo AERO-3, ki je še edino ohranjeno v Sloveniji v originalnih barvah in je v jugoslovanskem obdobju služilo šolanju pilotov.

Zaradi pestrega dogajanja in vedno novih muzejskih zbirk so se v Parku vojaške zgodovine odločili še za eno novost - obiskovalcem so ponudili tudi letno vstopnico, ki je namenjena tako posameznikom kot tudi družinam.


Najbolj brano