Zaživel je medgeneracijski park Sveto

Na obrobju vasi Sveto pri Komnu je zaživel medgeneracijski park, v katerem so med drugim uredili fitnes na prostem z 12 orodji za vadbo. V neposredni bližini je tudi vaški kal, ob katerem bodo na klopcah lahko posedali obiskovalci in opazovali življenje v njem.

Medgeneracijski park Sveto omogoča druženje, vadbo in posedanje ob kalu. Foto: arhiv Občine Komen
Medgeneracijski park Sveto omogoča druženje, vadbo in posedanje ob kalu. Foto: arhiv Občine Komen

SVETO PRI KOMNU > Projekt je nastal na pobudo občanov, ki so več let opozarjali na nujnost ureditve javnega prostora, kjer bi se lahko srečevale različne starostne skupine. Poleg medgeneracijskega druženja pa je park namenjen tudi preživljanju prostega časa na vadbenih orodjih, pa tudi oživljanju pozabljenih znanj o življenju ob kalu. Kot je poudaril komenski župan Erik Modic, gre za območje, kjer bodo lahko občani in drugi obiskovalci Komenskega Krasa v naravnem okolju na prostem vadili, izvajali fitnes ali zgolj uživali v kraški krajini in na to po želji nadaljevali s kolesarjenjem ali pohodi.

V sklopu projekta se je občina Komen povezala s tremi partnerji, in sicer Društvom S'čanski puntarji, Športno zvezo Komen in Območno razvojno agencijo Krasa in Brkinov. Izdelali so brošuro ter video predstavitve, ki so namenjeni spodbujanju pravilne uporabe vadbenih naprav, ter predstavitev tematike življenja ob kalu nekoč in danes.

Za projekt, vreden slabih 60.000 evrov, so na razpisu LAS pridobili 41.000 evrov iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

“Tudi v drugih krajih v občini želimo omogočiti takšne površine, kjer se ljudje lahko sprostijo, uživajo v športu in vadbi ali pa le v opazovanju narave,” je poudaril Modic.

Podoben park že urejajo v Komnu. Ob njem bo otroško igrišče, tako da bo služil vsem generacijam.


Najbolj brano