Za zdaj trije kandidati, ki bi nasledili Terčona

Sežano bo prihodnja štiri leta vodil drug župan, Davorin Terčon namreč po treh mandatih ne bo več kandidiral. Za zdaj so naskok na županski stolček napovedali trije: Andrej Sila, David Škabar in Jožko Čuk.

Z leve: David Škabar, Andrej Sila in Jožko Čuk
Z leve: David Škabar, Andrej Sila in Jožko Čuk  

SEŽANA > Po dvanajstih letih vodenja občine Sežana se Davorin Terčon poslavlja z županskega mesta. “To je osebna odločitev. Sem pa vesel, da sem tako dolgo opravljal delo župana. Nekatere stvari bi mogoče naredil tudi drugače, nekatere še bolje, je pa bilo v tem času veliko narejenega,” je dejal. Bo pa Terčon s svojo listo kandidiral za občinski svet, saj pravi, da je ostalo še nekaj projektov, za katere si želi, da bi jih dokončal in kot svetnik bi pri tem lahko sodeloval.

Sila že oddal prijavo, Škabar ima podpise

Naskok na županski stol je že napovedal Andrej Sila, ki je v sredo tudi že uradno vložil kandidaturo. Pred štirimi leti je na politični parket stopil s svojo listo za občinski svet in dobil eno svetniško mesto. Tudi tokrat nastopa kot neodvisni kandidat s podporo volilcev. Govorice, da se s Terčonom dogovarjata o sodelovanju na način, da bi bil - v primeru izvolitve - Sila nepoklicni župan, Terčon pa poklicni podžupan, je odločno zavrnil: “Prepričan sem, da občino Sežana lahko uspešno vodi le poklicni župan. O koalicijah, podžupanih, predsednikih odborov in drugih funkcijah sploh še ne razmišljam, kaj šele o njih dogovarjam, saj je vse to povezano z izidi volitev.” V programu izpostavlja sodelovanje z vsemi generacijami in vsemi kraji, priložnosti za razvoj občine pa vidi predvsem v turizmu in podjetništvu ter povezovanju celotnega Krasa.

Kandidaturo je že najavil tudi David Škabar. “Podporo imam veliko, podpisi so zbrani, zato sem se za to odločil.” Tudi on je nestrankarski kandidat s svojo listo in že dva mandata je član občinskega sveta. Na volitve se podaja z dobro popotnico izpred štirih let, ko je v drugem krogu ob nizki volilni udeležbi (bila je le 34,9-odstotna) za le 271 glasov izgubil proti Davorinu Terčonu.

Čuk bo kandidiral, stranke še skrivnostne

Kandidiral bo tudi Jožko Čuk. To je na kratko potrdil s sporočilom po telefonu in dopisal, da bo uradno izjavo dal po 18. oktobru, ko se izteče rok za vložitev kandidatur. Čuk v lokalni politiki doslej ni sodeloval, je pa bil predsednik Gospodarske zbornice Slovenije in deset let član državnega sveta, zatem pa še direktor Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica.

Kot morebitnega kandidata v Sežani omenjajo tudi Claudia Merslaviča, ki bi zastopal Dobro državo, a za zdaj informacije ni potrdil. Svojega kandidata bodo najverjetneje predlagali tudi v stranki SMC, je dejal Rado Pirjevec, predsednik lokalnega odbora stranke. Kdo bo to, naj bi bilo znano do konca tedna. Dotlej bodo morebitnega kandidata skrivali tudi v stranki ZZP. Medtem pa v strankah SD in Desus pravijo, da županskih kandidatov ne bodo imeli, pač pa le listi za občinski svet.

Listo sestavljajo tudi mladi iz Sežane, ki jih združuje Matej Glavina, nekdanji predsednik občinskega odbora SD. Pravi, da se za župana (še) ne bo potegoval, da pa želijo prevetriti in pomladiti občinski svet.


Najbolj brano