Z vprego iz lipiške kobilarne na Dunaj

Velika ljubitelja lipicancev Andreas in Ute Matern sta dopoldne skupaj s četverico belih in enim črnim lipicancem začela 585 kilometrov dolgo pot iz Lipice do Dunaja. Vsak dan nameravata prevoziti od 35 do 50 kilometrov. Da bosta zmogla, ne dvomita, saj sta pred leti z lipicansko vprego že premagala 734 kilometrov med svojim domom na Bavarskem in Slovenijo.

Andreas in Ute Matern sta včeraj s štirimi belimi slovenskimi in 
enim črnim hrvaškim lipicancem  krenila na pot proti Dunaju. Foto: Luka Kotnik
Andreas in Ute Matern sta včeraj s štirimi belimi slovenskimi in enim črnim hrvaškim lipicancem krenila na pot proti Dunaju. Foto: Luka Kotnik

LIPICA > Andreas in Ute Matern sta že vrsto let privrženca belih konj lipicanske pasme. Zanje so ju navdušili v vzrejni hiši lipicancev Barbana na Gorenjskem, članici Združenja rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce lipicancev. In prav do tja sta se s konjsko vprego prvič odpravila na dolgo pot. Od njunega doma na Bavarskem do Barbane, ki jo v vasi Globoko pri Radovljici vodita Janez in Nina Peternel, je kar 734 kilometrov, a pred šestimi leti sta jih uspešno premagala, ne oziraje se na vreme. Čez tri leta sta pot nadaljevala še iz Radovljice do Lipice, kjer sta se udeležila tradicionalnega Dneva lipicanca.

Letos pa sta se odločila za nov podvig - povezati zibelko lipicancev in mesto, kjer lipicanci v španski jahalni šoli predstavljajo svojo učljivost in gracioznost. Na Dunaj so, potem ko je nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, prav našo Lipico izbral za dvorno kobilarno, vrsto let vozili triletne žrebce. V spomin na to imajo v Lipici Drevored trojčkov, ob njem pa še Dunajski drevored. Toda od tedaj, ko so kočije redno premagovale 585 kilometrov dolgo pot, je minilo že mnogo let. Simbolično so to pot obnovili le ob 400-letnici Kobilarne Lipica pred 39 leti.

Povezala Slovenijo, Hrvaško in Avstrijo

Zakonca Matern nista čakala na nov okrogel jubilej, temveč sta se na to pot podala danes ob 10. uri. V kočijo sta vpregla štiri bele lipicance slovenske reje in enega črnega lipicanca iz lipicanske kobilarne Đakovo na Hrvaškem. Slovenske lipicance sta na dolgo pot pripravila aktualni svetovni prvak v maratonski vožnji dvovpreg Miha Tavčar in Boštjan Brinjovc, Janez Peternel pa je pomagal pri izboru in nakupu vseh petih konj. Srečno pot je zakoncema Matern zaželela tudi v. d. direktorice Holdinga Kobilarna Lipica Lorela Dobrinja, ki je ob tem poudarila, da sta izjemna ambasadorja slovenskega lipicanca in da s svojo pozitivno naravnanostjo povezujeta konjeniške tradicije Evrope ter dokazujeta kakovost lipicanskega konja in njegovo mesto v sodobni družbi.

Jutri od Gornje Košane do Blok

Po pozdravih sta pognala peterovprego proti Lokvi in od tam naprej mimo Divače do Gornje Košane, kjer bosta prenočila. Jutri bosta nadaljevala pot do Nove vasi pri Blokah, v naslednjih dneh pa bosta s svojimi konji prenočila še pri rejcih v Šentvidu pri Stični, Trbovljah, Celju, Pragerskem, Trnovi Vasi in Rogašovcih ter nadaljevala pot po Avstriji, vsak dan predvidoma od 30 do 50 kilometrov. Na Dunaj bosta predvidoma prispela 23. junija.


Najbolj brano