Z odškodnino za uporabo Počka bo pivška občina obnovila cesto Parje-Jurišče

Sedem kilometrov dotrajane ceste od Parij, prek Palčja, pa do Jurišč bo pivška občina prenovila večinoma z denarjem, ki ga obrambno ministrstvo namenja kot odškodnino za uporabo strelišča na Počku. Cesto naj bi bila nared v prihodnjih dveh letih, “vojaški” evri pa so v pivški občini doslej pripomogli tudi k obnovi ceste skozi Zagorje, v veliki meri pa tudi pri vzpostavljanju in delovanju Parka vojaške zgodovine.

Minister Matej Tonin in župan  Robert Smrdelj sta podpisala 
pogodbo o sofinanciranju investicij v lokalno infrastrukturo za leti 
2021 in 2022, z denarjem pa bo občina obnovila cesto Parje-Jurišče. Foto: Tina M. Valenčič
Minister Matej Tonin in župan Robert Smrdelj sta podpisala pogodbo o sofinanciranju investicij v lokalno infrastrukturo za leti 2021 in 2022, z denarjem pa bo občina obnovila cesto Parje-Jurišče. Foto: Tina M. Valenčič

PIVKA > “Cesta je v zelo slabem stanju, na kar smo v zadnjih letih večkrat in aktivno opozarjali in bili v navezi z občino, Za vaščane je njena obnova velika prednost, saj je to edina povezava za naše službe, šolo, obšolske dejavnosti in se po njej vozimo večkrat na dan,” je ob bil ob današnji novici o prenovi ceste med Parjami, Palčjami in Juriščam zadovoljen predsednik vaške skupnosti Palčje Uroš Česnik.

Prav tako tudi predsednik vaške skupnosti Jurišče Mitja Zamuda, ki je opozoril, da je približno sedem kilometrov ceste med omenjenimi vasmi res potrebnih obnove zaradi dotrajanosti, ki so jo povzročili tovornjaki in ostal promet.

Dogovor je ali ga ni?

Matej Tonin je sicer ob današnjem podpisu pogodbe o sofinanciranju investicij v lokalno infrastrukturo za leti 2021 in 2022 v pivški občini dejal, da je dosežen dogovor tudi z občino Postojna. “Z njimi smo se dogovorili vse bistvene stvari, sprostili smo financiranje, na tej ravni ne vidim nobenih težav,” je dejal Tonin. “Pred dnevi je vse teklo dobro, imel sem celo pisni dokument, kakšen je dogovor med občino in ministrstvo in ni bilo nobenih težav. Je pa res, da v občini obstajajo posamezne svetniške liste, ki imajo težave z vsemi stvarmi in dogovori. Njihov cilj je zaprtje osrednjega vadišča Poček, a smo že večkrat povedali, da ta stvar ne pride v poštev, saj brez tega vojska praktično ne obstaja.” Na postojnski občini so sicer v sporočilu za javnost zapisali, da občina Postojna in MORS v tem trenutku nimata sklenjenega novega dogovora. “Ta je bil sklenjen konec leta 2020 in je pokril obdobje do 31.12.2020. Na podlagi le-tega je bilo s strani MORS poravnan znesek 252.000,00 EUR za sofinanciranje GRC Postojna, stranki dogovora sta obenem uskladili tudi nekatera druga pretekla odprta vprašanja.”

Občina bi si obnovo težko privoščila

Nenazadnje pa je z obnovo zadovoljen tudi piški župan Robert Smrdelj, ki je pojasnil, da je bila obnova za občinski proračun prevelik zalogaj in bi si jo sami težko privoščili. “Pravzaprav bi si jo morali, kot smo obljubili krajanom, vendar bi potekala več časa in v manjših kosih. Zgodba s to cesto ima dolgo brado. Problem je bil z zelo omejenim financiranjem občine preko nizke primerne porabe.”

Sedaj jo bodo skoraj v celoti obnovili z denarjem države, oziroma obrambnega ministrstva, ki ga prispeva za kot odškodnino za uporabo območja na Počku. V ta namen sta pivški župan in obrambni minister Matej Tonin danes tudi podpisala pogodbo o sofinanciranju naložb v lokalno infrastrukturo za leti 2021 in 2022.

Prenova ceste, ki jo bodo v celoti preplastili, bo sicer veljala 600.000 evrov, obrambno ministrstvo bo v prihodnjih dveh letih zagotovilo pol milijona evrov, približno 100.000 evrov pa bo primaknila pivka občina.

Minister Matej Tonin in župan Robert Smrdelj sta podpisala pogodbo o sofinanciranju investicij v lokalno infrastrukturo za leti 2021 in 2022, z denarjem pa bo občina obnovila cesto Parje-Jurišče. (foto: Tina M. Valenčič)

Tonin za sodelovanje

Trenutna prenova ceste sicer ni edini projekt, ki so ga v pivški občini izpeljali z “vojaškimi” evri. Pred kratkim so s tem denarjem prenovili cesto v Zagorju in uredili tudi avtobusna postajališča. Posebna zgodba pa je tudi park vojaške zgodovine, v katerega je bilo vloženih veliko Morsovih sredstev. “Verjamem, da bomo z ministrstvom naredili še kaj koristnega. da dobro sodelujemo, se vidi predvsem na Parku vojaške zgodovine, ki ga ne bi bilo brez dobrega sodelovanja med občino in državo,” je poudaril Smrdelj.

Minister Tonin pa je izpostavil, da ministrstvo na tak način podpira vse lokalne skupnosti, ki imajo kakršnekoli omejitvene ali druge težave zaradi delovanja Slovenske vojske. “Tako želimo vzpostaviti dobro vojaško-civilno sodelovanje, zato, da v čim večji meri nadomestimo oziroma nevtraliziramo vse morebitne stranske ali negativne posledice delovanja vojske,” je dejal Tonin. Ob tem pa omenil še dodaten vir obrambnih sredstev za občine, in sicer nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, ki ga je ministrstvo skladno z odločbo ustavnega sodišča dolžno izplačevati občinam z vojaškimi objekti. “To zlasti za občine, kjer so vojaški objekti, pomeni dodaten reden vir financiranja, s katerim bodo prosto razpolagali. Rad bi spodbudil župane in lokalne skupnosti, da vojsko in naše objekte sprejmejo toplo in dobro, ker je to v obojestransko korist,” je dejal Tonin.


Najbolj brano