Mesnica je dokončno oprana krivde

Preiskava domnevnih množičnih okužb z mesom iz lokalne mesnice Puc je pokazala, da vir okužb z norovirusom, ki so ga izolirali pri devetih Bistričanih, niso bila živila, temveč je šlo za kontaktni prenos virusa preko embalaže. “Z ramen mi je padlo veliko breme. Mesnica je dokončno oprana vsake krivde,” si je danes oddahnil lastnik mesnice Aleš Milavec.

V mesnici Puc si lahko dokončno oddahnejo.  Preiskava je pokazala, da vzrok okužb niso bila njihova živila.  Foto: Katja Kirn Vodopivec
V mesnici Puc si lahko dokončno oddahnejo. Preiskava je pokazala, da vzrok okužb niso bila njihova živila.  Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je skupaj z upravo za varno hrano in Nacionalnim laboratorijem za zrak, okolje in hrano danes zaključil preiskavo izbruha nalezljive bolezni v Ilirski Bistrici, ki je pokazala, da vir okužb z norovirusom niso bila živila, temveč je šlo najverjetneje za kontaktni prenos preko embalaže.

Virus je v mesnico prišel preko embalaže

Kot navajajo na NIJZ, je iz poročila o mikrobiološkem preizkušanju tatarskega biftka razvidno, da so vsi parametri v mejah sprejemljivih vrednosti. “Iz tega je mogoče sklepati, da ne gre za okužbo živil, kupljenih v mesnici, temveč za kontaktni prenos verjetno preko embalaže, ki je prišla v stik z delovnimi površinami, predvsem tistimi, ki se jih dotikajo stranke (prodajni pult, pos terminal, dozator razkužila),” so zapisali.

Ob tem so poudarili, da ni izključena tudi možnost predhodnih okužb oseb, ki so se udeležile družinskih praznovanj in drugih prednovoletnih prireditev. “Te osebe so lahko okužbo prenesle v svoje domove in med sorodnike,” so pojasnili.

“Oboleli so v mesnici kupovali 24.12.2021, ko je bilo v mesnici večje število kupcev in s tem večja možnost kontaktnega prenosa preko površin, ki so v stiku s potrošniki,” ugotavljajo tudi na upravi za varno hrano in dodajajo, da vsako prijavo morebitne okužbe s hrano obravnavajo z vso resnostjo, ne glede na to kakšni bodo končni rezultati preiskave.

Zbolelo je 123 občanov

V preiskavi je bilo izpostavljenih 139 oseb. “Tri osebe so navedle, da sumljivih živil niso jedle in niso imele prebavnih težav. Trinajst oseb je navedlo, da so jedle tatarski biftek iz navedene mesnice in niso imele prebavnih težav, dvanajst oseb pa je navedlo, da niso jedle nobenega sumljivega živila, zbolele pa so dan ali dva za ostalimi. Prebavne težave so imeli tudi njihovi družinski člani, ki so navedli, da so jedli eno od sumljivih živil,” še poročajo z NIJZ.

Po njihovih podatkih je med 25. in 30. decembrom lani za znaki akutnega gastroenterokolitisa zbolelo 123 občanov. “Pri večini obolelih je okužbo spremljalo bruhanje in vodena driska, pri nekaterih tudi povišana temperatura. Navajali so tudi slabost in bolečine v trebuhu. Pri devetih vzorcih blata obolelih občanov je bil kot povzročitelj izoliran Norovirus GI/GII. V enem vzorcu blata je bil izoliran Bacillus cereus,” navajajo.

Nepravilnosti v mesnici niso zaznali

Ker je večina obolelih navajala, da so jedli tatarski biftek iz lokalne mesnice, so opravili epidemiološko poizvedovanje, preverili higieno v mesnici in zdravniško pregledali oba zaposlena. Odvzeli so tudi vzorec sumljivega živila pri oboleli osebi in vzorce blata pri nekaterih obolelih. Čeprav izredni inšpekcijski nadzor v mesnici ni pokazal nepravilnosti, so pred ponovnim odprtjem izvedli poostren higienski režim, novih okužb pa po tistem niso zaznali.

“Od kod točno je virus zašel v mesnico, ne ve nihče. Lahko ga je prinesla ena od okuženih strank in se je potem naprej širil s prijemom kljuke, pulta ali mizice, kjer je razkužilo za roke,” je danes ugibal lastnik mesnice Aleš Milavec, ki ne skriva hude stiske, v kateri se je znašel. “Ne morete si predstavljati pod kakšnim stresom smo zadnje tedne živeli. Vse to me je povsem sesulo. Danes sem nazaj zaživel,” je vesel končnih rezultatov, ki so znano bistriško mesnico s 50-letno tradicijo dokončno oprali vsake krivde za trebušne težave Bistričanov.


Najbolj brano