“Vrednote Partizanske bolnišnice Zalesje živijo v srcih domačinov”

Na Ostrožnem Brdu so danes pripravili spominsko slovesnost ob prvi obletnici otvoritve obnovljene Partizanske bolnice Zalesje. “Čeprav brez lastnih besed so ta in ostale partizanske bolnišnice po Sloveniji izjemen glasnik vrednot, ki jih danes še kako potrebujemo. In po katerih zelo hrepeni pravzaprav vsa sodobna družba. Vrednot solidarnosti, srčnosti, empatije in človečnosti,” je v nagovoru poudaril slavnostni govornik, poslanec Matjaž Nemec.

Na Ostrožnem Brdu so pripravili spominsko slovesnost ob prvi 
obletnici otvoritve obnovljene Partizanske bolnišnice Zalesje
Na Ostrožnem Brdu so pripravili spominsko slovesnost ob prvi obletnici otvoritve obnovljene Partizanske bolnišnice Zalesje 

OSTROŽNO BRDO > Prireditev sta uvedla pohod in kolesarjenje z vodnikom z Ostrožnega Brda do Zalesja in nazaj. Na spominski slovesnosti, ki jo je s pesmijo pospremil Ženski pevski zbor Kombinat, je zbrane nagovoril poslanec Matjaž Nemec.

“Od vojne trpeči obrazi so v partizanskih bolnišnicah dobivali ne samo pomoč, oskrbo in priložnost za življenje, temveč upanje v človečnost. To je bilo najmočnejše zdravilo, ki je zdravilo ne samo rane premnogo ranjencem v partizanskih bolnišnicah, temveč tudi ostalim, zaradi vojne oropanih mirnega, svobodnega in polnega življenja,” je med drugim dejal Nemec in spomnil na začetke Partizanske bolnice Zalesje.

“V letih, ko so našo deželo prekrivali najtemnejši oblaki vojne vihre, je tu, sprva v Padežu v hladu novembrskih dni leta 1943 zrasla mala oaze največje človečnosti. Partizanska bolnica Zalesje. Tej so praktično vsi domačini nudili zaščito in zavetje in ji omogočali nemoteno delo: skrbeli so za čista oblačila, oskrbo s sanitetnim materialom, prinašali pomembne informacije, opozarjali na nevarnost. Bili so polnokrvni stražarji, da je bila oskrba več kot 200 ranjenih in bolnih skorajda nemotena.”

Spomnil je še na vlogo dr. Magomeda Gadžijeva - Miša, ki se je po pobegu iz rdeče armade pridružil brkinskim partizanom in kmalu po tem prevzel vodenje bolnišnice, ki so jo kljub veliki pazljivosti in zaupnosti domačinov leta 1944 odkrili Nemci in jo uničili. Bolnišnica je zaradi stalne nevarnosti leta 1945 prenehala z delom. “A njena bogata sporočilnost, njene vrednote, človečnost in človekoljubnost vseh, ki so pri delovanju te bolnišnice sodelovali, nikoli niso bili pozabljeni. Ta sporočila živijo v srcih tukajšnjih domačinov, in vse občine Ilirska Bistrica še danes,” je poudaril Nemec.


Najbolj brano