Volkovi so tokrat klali na Bistriškem

Po številnih napadih divjih zveri, ki smo jim priča v zadnjem času, sta se ta teden na Bistriškem zgodila še dva pokola ovac. V noči na sredo je divja zver, najverjetneje volk ali šakal, pokončala ovco na pašniku Gregorja Slavca v Knežaku, le dan kasneje pa je na grozljiv prizor na pašniku naletel Rudolf Možina z Male Bukovice, ki so mu volkovi pobili šest ovc.

Rudolf Možina na pašniku tik ob hiši, kjer je volk v četrtek pobil šest ovc. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Rudolf Možina na pašniku tik ob hiši, kjer je volk v četrtek pobil šest ovc. Foto: Katja Kirn Vodopivec

MALA BUKOVICA, KNEŽAK > “V četrtek proti jutru, ko je bil zunaj še mrak, me je zbudilo glasno blejanje s pašnika. Takoj sem stekel ven in opazil senco, ki je preskočila ograjo pašnika. Ko sem stopil na pašnik, pa sem zagledal poklane ovce na tleh. Če ne bi prišel takoj, bi volkovi najverjetneje pobili vse,” je včeraj vidno pretresen pripovedoval Rudolf Možina z Male Bukovice. Na pašniku, ki je tik ob hiši na začetku vasi, je imel 20 ovc in devet jagnjet, zdaj mu jih je ostalo še 14, dve jagnjeti, ki sta ostala brez matere, pa je oddal sosedu. To je že drugi pokol na njegovi kmetiji. Predlani so mu volkovi pokončali 15 jagnjet in dve ovci.

Nič manj pretresen ni bil Gregor Slavec, ki mu je divja zver - ugotavljajo še, ali je šlo za medveda, volka ali šakala - v noči na sredo na pašniku v bližini Knežaka pokončala ovco. “Čeprav gre samo za eno ovco, je škoda zame zelo velika. To ovco sem nameraval postriči z otroki, ki bi se zadnji teden v avgustu udeležili poletnih delavnic na moji kmetiji. Zdaj sem zaradi varnosti otrok in tudi iz protesta vse aktivnosti odpovedal,” je žalosten in obenem zgrožen Slavec, ki zjutraj s strahom prihaja na pašnik, saj ne ve, kaj ga bo pričakalo.

Gregor Slavec

ekološka kmetija

“Jaz bi moral po nasvetu strokovnjakov iz Ljubljane z mojega pašnika umikati svoje živali. Toda zanimivo, da se na mojem pašniku pasejo tudi 'državne' živali. In zdaj se zdrava kmečka pamet vpraša, kdo ima tu težavo.”

Na svoji ekološki in izobraževalni kmetiji poleg dveh ovc, od katerih je zdaj ostala le še ena, goji še 40 koz, 15 glav govedi in štiri osle, ima pa tudi kokošnjak in čebelnjak, ki je prirejen prav v izobraževalne namene. “Otrokom, pa tudi odraslim, bi rad predstavil življenje na kmetiji, želim jim približati stik z domačimi živalmi, ki je danes vse bolj redek,” pojasnjuje Slavec. Toda zaradi nenehne škode, ki jo na kmetiji povzročajo divje živali, je ves trud, ki ga vlaga v svojo kmetijo, bolj Sizifovo delo. “Vsako leto imamo vsaj en napad volka ali medveda na drobnico, zelo velik problem pa so tudi krokarji, ki so prav tako zaščitena vrsta. Ti nam napadajo in ubijajo kozličke, takoj ko se ti skotijo,” pove Slavec, ki so mu krokarji pred dvema letoma pobili dvanajst kozličev.

Od pristojnih inštitucij zato zahteva le to, da poskrbijo za divje zveri, tako kot sam skrbi za svoje živali. “Meni izplačana odškodnina ne pomeni veliko. Škoda, ki jo povzroči vsak tak napad zveri, ima dolgotrajne posledice za kmetijo. Jaz bi moral po nasvetu strokovnjakov iz Ljubljane z mojega pašnika umikati svoje živali. Toda zanimivo, da se na mojem pašniku pasejo tudi 'državne' živali. In zdaj se zdrava kmečka pamet vpraša, kdo ima tu težavo,” se še sprašuje Slavec.


Najbolj brano