Vojske tistega dne na meji ni bilo

Incident mednarodnih razsežnosti je sprožila zgodba, ki jo je v soboto objavil Primorski dnevnik. Domnevni zamejski Slovenec trdi, da ga je pri vasi Mihele med sprehodom ob meji slovenski vojak zamenjal za prebežnika, ga grobo ustavil in mu uperil puško v glavo, nato pa se mu opravičil. Prizadeti se po dejanju sprva ni uradno pritožil, ampak šele dva tedna kasneje zgodbo povedal tržaškemu časniku. Tistega dne, ko naj bi se incident zgodil, ne vojska ne policija nista patruljirala ob meji.

Pot med vasema Mihele na naši in Draga na italijanski strani so v 
času epidemije zaprli z ovirami in znaki. Foto: Civilna zaščita Hrpelje-Kozina
Pot med vasema Mihele na naši in Draga na italijanski strani so v času epidemije zaprli z ovirami in znaki. Foto: Civilna zaščita Hrpelje-Kozina

MIHELE > Slovenski in italijanski državljan Darko, kot so ga poimenovali v tržaškem Primorskem dnevniku, naj bi se že 8. maja s svojim dekletom sprehajal na slovenski strani nad dolino Glinščice. 32-letnik s stalnim bivališčem na italijanski, začasnim pa na naši strani, je pojasnil, da sta z dekletom tistega dne iskala stezo in se zato za nekaj trenutkov ločila. Po nekaj prehojenih metrih naj bi do njega pritekel moški v vojaški uniformi in zakričal, naj se ustavi. “Sit down (sedi), je spregovoril v angleščini. Prestrašil sem se. Mislil sem, da je neki norec, ki se igra vojaka. Ukazal mi je, naj pokleknem. Avtomatsko puško mi je meril naravnost v glavo. Po začetni tišini sem ga vprašal, kaj se dogaja. Ko je slišal, da govorim slovensko, je umaknil orožje in se začel opravičevati. Bil je vojak slovenske vojske. Utemeljil mi je, da s kolegom, ki je medtem sledil njegovemu dekletu, patruljirata na obmejnem območju in iščeta morebitne migrante na poti proti Italiji,” so v Primorskem dnevniku povzeli njegove besede.

Srečanje drugega vojaka z njegovim dekletom je bilo po zapisanem manj adrenalinsko. Dekle naj bi vojaka celo podučila, da ob tej uri (med deseto in enajsto dopoldne) ne bosta našla prebežnikov, saj naj bi ti prečkali mejo ponoči. “Ali je puška v glavo dobrodošlica za prebežnike v Sloveniji? Ali niso tudi oni ljudje kot mi? Ne obstajajo drugi načini za legitimizacijo?”, naj bi jima rekel Darko, nakar naj bi se jima vojaka že drugič opravičila. Na koncu je Darka zmotila še prošnja vojaka, naj pokliče 113, če opazi “tiste črne”. “Kakšna žalost,” je za Primorski dnevnik pripomnil Darko.

Ne Slovenska vojska ne policija o dogodku na meji ne vesta ničesar. Poteka pa preiskava.

Tržaška politika in mediji skočili v zrak

Po objavi članka v Primorskem dnevniku je završalo še v tržaškem časniku Il Piccolo, v katerem namigujejo, da so Tržačana ustavili pripadniki paravojaške varde. Zaradi dogodka je poslanka v rimskem parlamentu in nekdanja predsednica dežele Furlanija Julijska krajina Debora Serracchiani od italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia zahtevala, naj od slovenske vlade dobi pojasnila o dogodku. Popoldne so z italijanskega zunanjega ministrstva že potrdil, da so to naročili italijanskemu veleposlaništvu v Ljubljani.

Na številna vprašanja se je včeraj odzval tudi minister za obrambo Matej Tonin, ki je povedal, da ravnokar poteka sestanek z italijansko stranjo na policijski postaji na Kozini. Obljubil je, da bo vojska o svojih ugotovitvah nemudoma obvestila javnost, je pa pustil kanček možnosti, da gre za lažno novico. Dve uri po Toninovem pojasnilu so iz obrambnega ministrstva poslali uraden odgovor.

Tržaški Il Piccolo namiguje, da so Tržačana ustavili pripadniki paravojaške varde.

8. maja ni bilo vojakov

Kot poudarjajo, so pri avtorju članka v Trstu dvakrat preverili, kdaj naj bi se incident zgodil. Po Darkovih besedah naj bi se zgodil že 8. maja. “Po sedaj zbranih informacijah in poizvedbah lahko zagotovimo, da 8. maja 2020 na omenjeni lokaciji domnevnega incidenta ni bilo nobenega pripadnika slovenske vojske. Prav tako smo preverili podatke tudi pri policiji in ugotovili, da v omenjenem območju ni bilo izvedenih nalog slovenske vojske v podporo policiji pri varovanju državne meje,” so zapisali na obrambnem ministrstvu.

“S konkretnim dogodkom, ki je opisan v članku Primorskega dnevnika, nismo bili seznanjeni. O dogodku še zbiramo obvestila. Po zbranih informacijah bomo, če bo to potrebno, tudi ustrezno ukrepali,” je o dogodku sporočila predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec. Z obrambnega ministrstva so še dodali, da z vso resnostjo obravnavajo vse indice, ki kažejo na morebitne nepravilnosti pri izvajanju nalog vojske.


Najbolj brano