Varno do vhoda v Tiho jamo

V Parku Škocjanske jame obnavljajo pot, ki vodi od sprejemnega centra Parka do vhoda v Tiho jamo v dolu Globočak. Obnova bo stala 116.600 evrov.

Strmi del poti, ki vodi do velikega vhoda v Škocjanske jame, 
obnavljajo, saj je zaradi vremena in  stotisočih obiskovalcev letno 
dotrajana. Foto: Lea Kalc Furlanič
Strmi del poti, ki vodi do velikega vhoda v Škocjanske jame, obnavljajo, saj je zaradi vremena in stotisočih obiskovalcev letno dotrajana. Foto: Lea Kalc Furlanič

MATAVUN > Gre za poljsko po, ki je v preteklosti služila za dostop do zemljišč. Pozneje in do danes pa ta pot služi za obiskovalce jame, vodi do vhoda v Tiho jamo, najbolj obiskan del Škocjanskih jam. “V glavnem so jo vzdrževali z nasipanjem tamponskega materiala, a vremenski vplivi in število obiskovalcev so občutno prispevali k eroziji navoženega tamponskega materiala,” pojasnjuje Bogdan Opara iz Parka Škocjanske jame.

Zato urejajo 350 metrov te poti. Obnovili bodo stranske suhe zide, na strmejšem delu kamnite stopnice, namestili bodo tudi nove, tako imenovane škocjanske lesene ograje na tri prečke. Za dela so morali pridobiti soglasje zavoda za varstvo narave.

Obnova bo stala 116.600 evrov, ki so jih zagotovili v letnem načrtu Javnega zavoda Park Škocjanske jame. Izvajalca, Komunalno stanovanjsko podjetje Sežana, so izbrali z javnim naročilom. S tem posegom pa obnova sprehajalnih poti v Parku še ne bo zaključena, saj so poti podvržene obrabi, eroziji in padajočemu kamenju, dodaja Opara.

Do spomladi 2019 so že obnovili sprehajalne poti in razgledišča v Veliki in Mali dolini (med Matavunom in Betanjo). Poleg obnove pohodnih površin so zamenjali kovinske ograje, postavili nove kamnito-lesene klopi za počitek, dokončali kamnite stopnice na poti v Rebrici, obnovili Mariničev razglednik, vgradili bočne kamnite robnike in zgradili stopnice proti dvigalu. To je stalo dobrih 100.000 evrov.


Najbolj brano