V Sloveniji imamo prvega viteza žganj

Franc Jelušič iz Slop v Brkinih, pri nas že vrsto let poznan po pridelavi odličnega žganja, je lani kot prvi iz Slovenije postal član Mednarodnega viteškega reda rakije Srbije. Da je dobil naziv Vitez rakije, je moral izpolnjevati vse pogoje, ki jih predpisuje ta red.

Franc Jelušič je počaščen, da mu je uspelo pridobiti naziv Vitez 
rakije. Foto: osebni arhiv
Franc Jelušič je počaščen, da mu je uspelo pridobiti naziv Vitez rakije. Foto: osebni arhiv

SLOPE > Franc Jelušič pravi, da je do naziva uspel priti po treh letih prizadevanj. Reference je dokazoval z vsemi priznanji iz ocenjevanj žganj, tako iz Slovenije (lokalna ocenjevanja, Dobrote slovenskih kmetij-Ptuj), kot tujine (Zagreb, Novi sad, Pančevo, Senta). Leta 2020 je v Srbiji opravil strokovni izpit pred petčlansko strokovno komisijo. Svoje znanje je dokazoval s poznavanjem postopkov, od priprave sadja, fermentacije do destilacije in stekleničenja žganj. Opravil je tudi praktični preizkus prepoznavnosti treh vzorcev žganj. Potem ko je leta 20202 podelitev nazivov odpadla, je letos potekala sredi decembra. Naziv je prejelo šest novih članov Mednarodnega viteškega reda rakije Srbije. Red je bil ustanovljen leta 2007, danes je vanj včlanjenih 35 vitezov, ki prihajajo iz Srbije, Madžarske, Romunije, Češke, Poljske, Avstrije, Slovenijo pa kot prvi in edini zastopa Franc Jelušič.

Z dolgoletnim trdim delom in vztrajnostjo na področju žganjekuhe je Jelušič že veliko dosegel, naziv Vitez rakije pa mu, kot pravi, pomeni največ in je počaščen, da mu ga je uspelo doseči. Profesionalno se je začel ukvarjati z žganjekuho leta 1980, takrat bolj za lastne potrebe, leta 1995 pa je pridobil dovoljenje za opravljanje dopolnilne dejavnosti-žganjekuhe na kmetiji. Začel je s pridelavo slivovega žganja in brinjevca, kasneje pa je ponudbo dopolnil še z viljamovko, tepkovim, kutinovim in rožičevim žganjem, vinjakom ter ginom. Bil je tudi pobudnik za geografsko zaščito žganj Brkinskega slivovca in Kraškega brinjevca v Sloveniji. Aktiven je torej ne le pri žganjekuhi, temveč tudi pri promociji žganj ter območja Brkinov, je še poudarila Milena Štolfa iz sežanske izpostave oddelka za kmetijsko svetovanje Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.


Najbolj brano